I morgon onsdag arrangeras utbildningen i ledarskap baserad på universitetets värdegrund för studentorganisationerna. En direkt följd av vårens ”slavauktion”. Fyra nationer kommer dock inte att dyka upp, eftersom de uppger att de inte hinner.
– Händelsen på Hallands nation visar att det finns en stor okunskap om vilka värderingar som ska råda vid universitetet. Det är en sak att ha policys och planer, men en helt annan att ha kunskap om dem och se till att de verkligen implementeras, sa Per Eriksson i våras.
Efter vårens slavauktion var universitetet och studentorganisationerna eniga. Det behövs tillfällen för att diskutera värderingar.
I morgon hålls den första delen av serien utbildningar, där bland annat människorättsaktivisten Jesse Jackson kommer att föreläsa och hålla i en workshop där olika scenarior i studentlivet ska diskuteras. Utbildningen är gratis och är tre timmar lång. En inbjudan har gått ut till samtliga studentorganisationer.
Vissa stolar kommer dock att stå tomma. Fyra nationer har nämligen valt att inte skicka några representanter alls.
– Vi har inte möjlighet att delta i morgondagens värderingsutbildning. Vi är för få i kuratelet i morgon och måste prioritera att arbeta. Jag vill dock påpeka att vi inte nonchalerar frågan, säger Kajsa Ericson, kurator på Malmö nation. Hon uppger att en tjänsteresa under helgen gjort att veckan blir stressig.
Östgöta Nations kurator, Simon Berg uppger att det för deras del är den föregående helgens nationsbal som lett till en ökad arbetsbörda för kuratelet.
– Men vi arbetar kontinuerligt med likabehandlingplanen på nationen, säger Simon Berg.
Göteborgs nation uppger för Lundagård att de inte kan avsätta tid för onsdagens övningar. Även Smålands nation väljer att stå utanför utbildningen, men kan inte kommentera varför.
För andra nationer är utbildningen självklar och viktig. Lunds nation har valt att skicka nästan hela kuratelet på utbildningen.
– Det ska bli intressant och jag ser fram emot att lyssna på Jesse Jackson. Jag tar självklart med ett anteckningsblock, säger Boel Nilsson, kurator på Lunds nation.
Hon får medhåll från Kalmars kurator Carl Knutsson, som menar att det är lätt att fastna i en studentbubbla och att nya infallsvinklar på likabehandlingsplanerna kan behövas. Även Blekingska väljer att representeras.
– Det här är en intressant fråga som vi har börjat jobba mer med, säger Henrik Persson, kurator på Blekingska nationen.
Är det inte tråkigt att fyra nationer väljer att inte delta, när denna utbildning ansetts vara så viktig?
– Det är nationernas eget val om de vill delta eller ej, säger Sandra Johanne Selander ordförande i nationernas samarbetsorgan Kuratorskollegiet.
– Det finns inga rutiner för denna typen av utbildning, därför kan man inte få hundra procents närvaro.