Sensorer ska övervaka tentan

- in Nyheter, Studentliv

Påslagna mobiltelefoner under tentor är förbjudet men svårt att upptäcka. Nu tar Uppsala universitet ett krafttag mot denna typ av fusk. Är samma trend på väg till Lund?

”Ytterkläder och väskor längs med väggarna. Mobiltelefoner ska vara AVSTÄNGDA och undanstoppade.” Känns de obligatoriska instruktionerna från tentamensvakterna igen från de gångna veckornas tentaperiod? Och lyssnar du till dem?

Påslagna mobiltelefoner kan användas för att fuska vid salstentamen. Men det har varit svårt att upptäcka, då kroppsvisitation är otillåtet. Nu kan studenter som låter mobiltelefonen ligga kvar påslagen i fickan snart bli ett ärende för disciplinnämnden, som utreder misstankar om fusk.

Uppsala universitet har införskaffat en sensorsutrustning som ska upptäcka påslagna mobiltelefoner under skrivningarna.

– Det är en portabel utrustning som tentamensvakterna kan bära med sig i skrivningssalen. Detektorerna söker av antalet aktiva mobiltelefoner som finns i lokalen, och hittar de några påslagna enheter kommer detta att rapporteras, säger Heléne Andersson, samordnare för den centrala tentamensverksamheten vid Uppsala universitet.

Vad den nya utrustningen kostar vill dock Heléne Andersson inte uttala sig om.

– Vi uppskattar naturligtvis alla krafttag som tas för att motverka fusk. Men självklart måste universitet acceptera studenternas integritet. Får vi ett universitet som är straffande och står med piskan i handen är det inte bra. Man måste även ta kostnadsaspekten i beaktning, säger Simon Wetterling, ordförande på Lunds Universitets Studentkårer, Lus.

Mobilpejling är fortfarande bara på teststadiet, men målsättningen är att det snart ska användas vid alla större salstentor i Uppsala. I dagsläget verkar det inte finnas några tecken på att detta skulle sprida sig till Lund.

– Utvecklingen i Uppsala får utvisa om detta är en effektiv metod för att bekämpa fusk, säger Sanna Håkansson som är protokollförare i disciplinnämnden.

Som Lundagård tidigare rapporterat om vill universiteten generellt sett arbeta förebyggande för att motverka fusk och plagiering vid tentamen.

– Jag tycker man bör lägga dessa resurser på att motverka fusk i stället. Mobilpejling känns lite väl mycket kontrollsamhälle,  säger Kristoffer Danielsson, studentrepresentant i disciplinnämnden, och fortsätter:

– Min spontana reaktion är att denna typ av kontroll faller utanför ramen för vad en tentamensvakt ska syssla med. Som student har man tillräckligt att oroa sig över vid en tentamen, att någon springer runt med en pejlapparat hjälper en knappast att koncentrera sig,

Har du någon gång haft mobilen påslagen under en tenta, och tror du att det är vanligt?

Lovisa Bolin, 28 år, examinerad översättare

– Jag brukade nog ha mobilen avstängd eller på ljudlös när jag pluggade och skrev tentor. Men jag tror att mobilpejlning nog är ett effektivt för att motverka påslagna mobiler under tentorna. Men om utrustningen är dyr finns det nog bättre saker att lägga pengarna på.

– Det kanske är vanligare nu för tiden, man har ju hela sitt liv i en smartphone idag. Mobilfusket kanske har ersatt det gamla lappfusket.

Niklas Andersson, 23 år läser Nationalekonomi

– Nej det har jag inte, men jag vet andra som har haft det.

– Ja kanske, folk glömmer nog ofta att det inte är tillåtet. Om man råkat glömma mobilen på under en tenta säger man ju inte direkt till.

 

 

Emma Lindberg, 20 år läser Filmvetenskap

– Ja det kan jag ha råkat ha, men i så fall i väskan.

– Det är nog ganska många som bara sätter mobilen på ljudlös.

 

 

 

 

Jakob Olsson, 21 år läser Juridik

– Jag kan ha glömt mobilen på någon gång, antingen i fickan eller väskan.

– Ja, jag har många kompisar som har glömt att stänga av sina telefoner. Jag har varit med om att mobiltelefoner har ringt under tentor också.