Radio ist für alle da

- in Föreningen, Studentliv

Nobelpris, lösgodis och Saabs konkurshot. Schwedischen Gardinen är radioprogrammet som ska lära tysktalande utbytesstudenter om Sverige.

    – Vi berättar om sådant som utbytesstudenter vanligtvis inte känner till, säger Julia Hoffmann.

Julia Hoffmann och Dorina Catherina Reichel rättar till sina hörlurar samtidigt som vinjetten rullar. En röst varnar lyssnarna för att kommande program är på tyska och kan innehålla spår av Astrid Lindgren.

Det är måndag kväll i Radio AF:s studio och Julia Hoffmann och Dorina Reichel ska precis dra igång veckans sändning av Schwedischen Gardinen. I programmet tar de upp veckans nyheter, diskuterar aktuella ämnen och tipsar om kommande händelser. Allt är på något sätt kopplat till Sverige eller Lund. Till och med all musik som spelas är svensk.

– Vi berättar om sådant som utbytesstudenter vanligtvis inte vet. Man bör känna till landet man bor i, säger Julia Hoffmann.

I bland har de också gäster i studion. En kom för att prata om svenskt lösgodis vilket ledde till en diskussion kring hur svenskar kan äta så mycket godis utan att bli tjockare.

– Som ny i ett land vill man känna till något om allt i från människorna till mat och tidtabeller. Att känna sig integrerad är ett mänskligt behov, säger Dorina Reichel.

Både Julia Hoffmann och Dorina Reichel läser mastersprogrammet i hållbarhetsstudier, och efter ett drygt år i Lund kan de intyga att det inte är helt lätt att komma in i det svenska samhället. På sitt första valborgsfirande blev Julia Hoffmann positivt överraskad över alla människor som kom fram och ville prata, men i efterhand har hon förstått att det händer mest när folk har druckit för mycket alkohol.

– Många är väldigt artiga och vill inte störa. Det anses vara artigt att hålla en distans till andra människor, säger Julia Hoffmann i ett försök att beskriva hur svenskar är.

Dorina Reichel har framför allt imponerats av svenskens samvete.

– Min korridorare berättade att han inte behövt betala för internetanvändningen på tre år men att han hade försökt ringa företaget tio gånger för att berätta att de måste registrera honom. Jag menar: i vilket land händer det att man ringer ett företag och vill betala pengar? Och sen sa han: ”vet du vad jag gör med pengarna som blir över? Jag ger de till välgörenhet.” Jag var så himla imponerad.

Schwedischen gardinen startades av Frank Luthardt för två år sedan och i dag jobbar han som mångfaldsreporter på Sveriges Radio i Blekinge. Han startade programmet mest för sin egen skull men han håller med om att det kan vara till hjälp för nyanlända studenter.

– Man vill inte bo i ett land och känna som att man befinner sig på en ö. Jag tror många utbytesstudenter har sin lilla bubbla där man får svårt att träffa andra än just utbytesstudenter.

Medan Burial av Miike Snow strömmar ut i etern passar Julia Hoffmann och Dorina Reichel på att andas ut och prata om annat. Innan sändningen förklarade Dorina Reichel hur bra de båda kompletterar varandra i studion.

– Vi följer våra nationaliteter. Som tyska är Julia den mer korrekta medan jag försöker störa henne lite och komma med retsamma kommentarer, säger  Dorina, som är från Österrike, skämtsamt.

Glädjen i att göra radio och lära sig mer om Sverige är de främsta orsakerna till att de varje måndag beger sig till studion. Men de tror också att Schwedischen Gardinen kan underlätta för nya utbytesstudenter att komma in i det svenska samhället.

– Programmet fungerar som ett kommunikationsverktyg för att få folk att mötas. Vi uppdaterar folk om kulturella sedvanor, politik och nyheter, sådant som kan bli nya samtalsämnen, säger Dorina Reichel.