Med döden som gemenskap

- in Föreningen, Studentliv

När andra tände ljus på graven under allhelgona, firade ”De dödas dag” deltagarna lite mer storstilat. Lundagård hängde med när den latinamerikanska föreningen träffades på Samvetet.

Samhällsvetarkårens egna hus Samvetet har kvällen till ära förvandlat till en latinamerikansk skattkista.

Här finns fyra olika bord med typisk mat från Ecuador, Peru, Guatemala och Mexico. Här finns en värd, som vid varje bord står och berättar om landets tradition.

Hos Ecuador bjuds det på en varm lila bärdryck. Jag förväntar mig att den ska smaka sangria, men blir glatt överraskad av en kryddig, mysig smak. ”Drycken heter colada morada, ’lila dryck’, och är gjord på säsongens bär, kryddor och Maizena.”

Vid Perus bord käkas det soppa gjord på koben och koskalle. Patazca. ”Men den här är gjord på oxfile” säger värden och ler.

– Det är en ära att se intresset för högtiden här i Svergie. När man är i sitt hemland är det så lätt att ta saker för givna och det är underbart att få dela med sig av traditionen. Man säger ju att man lär sig av att lära ut och det stämmer verkligen, berättar mexikanska Andrea Fiscal, vice ordförande i Association for Latin American Affairs.

Jag älskar Latinamerika”

Jenica Frisque grundade föreningen i december förra året.

– Jag älskar Latinamerika. Det finns föreningar för både Asien och Mellanöstern, men ingen latinamerikansk. Jag ville fylla det tomrummet, säger hon.

Jenica är egentligen från Kanada men har bott i Argentina i ett och ett halvt år.

– På De dödas dag samlas vi och skrattar och gråter tillsammans, fortsätter hon.

Politik varvas med dans

Föreningen träffas varje onsdag, och ikväll diskuteras ”The International Paradox”, hur Lunds universitet vill locka internationella studenter men samtidigt har infört en avgift för dessa. Men varannan vecka är det kulturella arrangemang, och nästa vecka är det än en gång dags för sociala aktiviteter. Jenica Frisque är glad för att det kommit igång en latinamerikansk träffpunkt.

– Jag vill att det ska finnas en gemensam plattform för alla med en koppling till Latinamerika så de kan hänga ihop, både studenter och lärare, säger Jenica Frisque.