Gatumusikanten med gung

- in Julkalender

Det råder julklappsbestyr i Lund. Människor korsar gator och torg för att inhandla de perfekta julklapparna, men inte Mats Jonsson, han står mitt i julvimlet och sprider musik med sin fiol istället.

Många stannar, ler, klappar och kastar i några mynt i hans fiolfodral. Mats Spelman, som han också kallar sig, ler blygsamt tillbaka och spelar vidare på sina folkvisor. Mats lever för sin musik, på sommaren har han flera projekt igång och spelar på bröllop, dop eller begravningar. Men på vintern beger han istället sig ut på gatorna.

– Det är knapert att leva på det, men jag har också haft ett lönejobb, det är bekvämt och man behöver inte bekymra sig över pengar. Men nu måste jag få ihop pengar och på så sätt känner jag mig mer levande, berättar Mats.

Släppt album

När Mats var fjorton år gammal upptäckte han blues och rock n roll och ända sedan dess har musiken legat nära hjärtat.

– Musik sätter känslor i gungning, det går att spela när man arg och ledsen, och jag är en riktig känslomänniska, säger han och rodnar.

Att Mats Jansson brinner för musiken rådet det ingen tvekan om, han är inte bara en gatumusikant, utan har även tillsammans med sin vän gett ut albumet, Trad. Folkvisorna Fjös Erk och Glader inkluderas i albumet som är uppkallade efter stora spelmän inom folkmusiken.

”Lund är mer kulturellt”

Mats Jonsson är själv inte en Lundabo, utan är bosatt utanför Hörby och reser till Lund för att spela på gatorna.

– Jag och en vän började spela här och det gick jättebra. Jag tror att människor i Lund är lite mer vakna för kulturella inslag här,, berättar Mats

Mats Jonsson spelar vidare med sin fiol och stampar med fötterna i takt med musiken. Det är påtagligt att han är i sitt esse.

– När jag lärde mig att spela gitarr ville jag ut och spela för folk och visa vad jag kunde. Det finns ju människor som inte vill att andra ska lyssna på deras musik, men jag är raka motsatsen, säger han och ler.

Morgondagens  Lundapersonlighet lusletar efter en lösning mot odågan som tagit grepp om många studenters boenden. Spana in hemsidan imorgon och träffa henne!