Den stackars mannen blev utan debatt

Den stackars mannen blev utan debatt

- in Kultur & Nöje, Referat
Kommentarer inaktiverade för Den stackars mannen blev utan debatt
@Annika Skogar

Stackars man eller starke man? Mannens roll i det moderna samhället har på senare tid varit ett aktuellt ämne i tidningar, på bloggar och i skönlitteraturen. På torsdagkvällen skulle den heta potatisen upp till debatt i café Athen.

En fuktig torsdagskväll i december. Samma kväll som det gick att läsa på Sveriges stora nyhetssajter att var femte amerikansk kvinna blivit våldtagen, att en man i Uppsala fällts för sex-chatt med småflickor och det gick att få en lista på de bråkigaste kvinnorna i Sverige. Samma kväll som café Athen fylldes till bredden i längtan på ett svar: är det synd om mannen?

Knastrande mikrofoner, en rumstemperatur som gör kinderna röda och längst där framme – kvällens debattpanel. Det är ingen dålig panel för den som intresserar sig för tidningarnas kultursidor: Jens Liljestrand, tillbakalutad med en öl i handen, Liv Strömquist, som senare visar sig vara publikens idol, Gunilla Jarlbro, redo med mapp och fakta och slutligen Erik Helmerson, med öl och liten anteckningsbok.

Klockan slår åtta denna kväll och debattledare Andreas Ekström ropar skämtsamt ut att nu, nu blir det könskrig!

Nej, det blir det verkligen inte. Det hummas, nickas instämmande och höjs bekymrade röster över patriarkatet. Just nu är alla förlorare, en mer jämställd värld skulle göra oss gott. Ja. Ett sömnigt intresse, en spretig konversation.

Men så ber en herre i publiken att få säga några ord: Det här med manligt och kvinnligt är något som Gud skapat. Kvinnor i dag vill springa runt på högklackat, plocka sockerbitarna i samhället och bli beskyddade av män.

Publiken vaknar. Mumlar upprymt. Det kanske blir en debatt ändå?

Nej, det blir det verkligen inte. De entusiastiska tjuten tystnar lika snabbt som de kom. Hans påstående bemöts halvhjärtat och tas inte på allvar. Vi vet ju alla härinne att han har fel. Mikrofonerna fortsätter knastra. Panelen fortsätter resonera i samstämmighet. Publiken får ingenting att uppröras över på vägen hem, inga nya argument till sitt artilleri i nästa genusdiskusson. Klockan blir fem över nio denna kväll och Ekström tackar den modiga panelen. För egentligen är det ju ett känsligt ämne som väcker mycket debatt.

Facebook Comments

0 Comments

  1. Kanske hade det blivit lite mer tryck utan den obotliga mesen Ekström som moderator.

  2. Tack för en artikel som på tydligaste vis illustrerar bristen på offentlig diskussion; när alla inbjuda i grund och botten tycker samma sak blir det nämligen inte mycket till diskussion. Om man på allvar vill diskutera samhällsproblematik bör man väl ändå ta med folk av olika uppfattningar?

You may also like

Det stora badtestet

För den som är fast i Lund över