"Björklund vilar aldrig"

- in Nyheter, Studentliv

Regeringen föreslår att en ny myndighet skapas vars enda uppgift är att granska kvaliteten på universitets- och högskoleutbildningar. Men Sveriges förenade studentkårer är trötta på alla ”kvalitetsreformer”.

Camilla Georgsson, Sveriges förenade studentkårers ordförande. Foto: SFS
Camilla Georgsson, Sveriges förenade studentkårers ordförande. Foto: SFS

Regeringen vill bygga om högskolemyndigheterna och igår kom delbetänkandet i utredningen ”Tre blir två!”. De tre högskolemyndigheter vi har idag kommer om förslaget går igenom i så fall att slås ihop till två nya.

Genom att skilja på myndigheternas uppgifter hoppas regeringen undvika att samma myndighet har hand om konkurrerande ärenden.

– I längden är det inte hållbart att en och samma myndighet både ska vara den som granskar och samtidigt är den myndighet som ska komma med råd om hur man ska utveckla kvaliteten, säger Jan Björklund till Sverige Radio.

Från myndighetshåll kommer idag kritik mot utredningens förslag, som nu ska ut på remissrunda.

– Internationella programkontoret är så väsensskilt från de andra myndigheterna, särskilt VHS. Hur man än gör så kommer vår verksamhet att hänga vid sidan av den övriga, säger Ulf Melin, generaldirektör vid Internationella programkontoret.

Camilla Georgsson, ordförande för Sveriges förenade studentkårer, tycker inte att Björklunds strategi är tillräckligt beprövad.

— SFS är trötta på att reformer ständigt rättfärdigas av att man ska höja kvaliteten, samtidigt som man gör nedskärningar i högskolan. Björklund genomför alla reformer i kvalitetens namn, säger Camilla Georgsson och fortsätter:

— Det är inga forskningsbaserade reformer som han genomför utan väldigt långtgående antaganden om att hans reformer ska öka kvaliteten. Det finns ingen grund för det, säger hon.

Hon håller med om att det finns utbildningar med låg kvalitet men att Björklund bemöter problemet på fel sätt.

– Kvalitet kräver satsningar, det går inte att spara sig till hög kvalitet. Björklund genomför reform efter reform utan att veta vad konsekvenserna blir. Han vilar aldrig och tar ett steg tillbaka för att se vad reformerna faktiskt resulterar i.