Förra måndagen kom beslutet som fällde planerna på Lunds universitets egna bostadsbolag.
– Nu har vi kommit till vägs ände med bolagsbildningen, säger Lunds universitets rektor Per Eriksson.
– Det största bekymret för utbildningar vid Lunds universitet är tillgången på studentbostäder. Det är ett allvarligt hot som kan leda till att vi snedrekryterar, säger rektor Per Eriksson. Han har länge haft universitetets bostadsverksamhet som en av sina hjärtefrågor.
Turerna runt bostadsverksamheten har varit många. I höstas fick holdingbolaget LUIS (Lund University Innovation System) i uppdrag att utreda möjligheterna att bilda ett externt bostadsbolag. Förhandlingarna var långt gångna, men i förra veckan tog det oväntat stopp i LUIS bolagsstyrelse.
– Vi kom fram till en kompromiss. Rektor måste tydligt förklara syftet och målet med bolaget, säger Petter Forkstam, studentrepresentant i LUIS.
Men efter det beskedet väljer man ändå att inte gå vidare.
– Det var en knepig situation och vi släpper nu frågan om bolagsbildning, säger rektor Per Eriksson.
Petter Forkstam var kritisk till förslaget om bolagsbildandet bland annat för att det saknades studentinflytande i den planerade bolagsstyrelsen. Även det faktum att universitetet inte tittat på konsekvenserna av att driva verksamheten i bolagsform ser han som problematiskt.
– Vi kommer aldrig att få en bostadsverksamhet som går plus minus noll. Då tycker jag att det är viktigare med en tydlig transparens i verksamheten, säger Petter Forkstam.
Nu hamnar bostadsfrågan återigen på förvaltningens bord.
– Hur bostadsverksamheten ska se ut i framtiden vet vi ännu inte, men det är en pressande fråga som vi arbetar vidare med, säger Simon Wetterling som är ordförande på studentkårssamarbetet LUS.