Studentlund ≠ Gaylund

- in Krönikor

Under sina tid som nationsaktiv har Esau Alcona aldrig mött ett öppet homosexuellt par. Bristande alternativ och dolda fördomar är några av orsakerna. Lund behöver ett eget homoriot.

För en tid sedan satt vi ett gäng i min lägenhet och förfestade. Då kom det fram att en i sällskapet skulle på gayklubb i Malmö, straight som hon var, och det var inget konstigt med det. Lika okonventionellt som en homosexuell person besöker vilken klubb som helst.

Men jag tänkte på det en gång till. Varför finns det inte ett tydligt gayalternativ i vår studentstad? Vart tar alla bögor, flator, queers vägen i Lund? Smålands säger du säkert. Eller Helsingkronas schlagerklubb. Newsflash: din sexuella läggning bestämmer inte dina politiska åsikter eller din musiksmak.

Tyvärr verkar det inte finnas något alternativ i vår akademiska småstad där heterosexualitet, tvåsamhet och tradition är något som dikterar spelreglerna. Under mina nästan åtta terminer som nationsaktiv såg jag inte ett enda par, en enda tjej eller kille, som öppet vågade visa att de var homosexuella.

Anledningen till att det finns gayklubbar är för att likasinnade skall träffas, mötas och ha kul tillsammans precis som alla andra. Inget konstigt med det. Men det finns tyvärr en annan anledning också. Att undfly hatet.

Två personer av samma kön kan tyvärr inte gå och hålla i handen utan att det skriks fula saker åt dem. Två män blir plötsligt bögjävlar. Två kvinnor, ja, tydligen är två kvinnor bara en ”tease” för hetromän. Hur jag vet det?

Alla otaliga berättelser via hashtagen #homoriot som Robert Jacobsson från Ligga med P3 startade. Inläggen som är fyllda med erfaret hat är oerhört viktiga. De är viktiga för att de visar att vi inte har kommit lika långt i dessa frågor som vi vill tro.

Det finns dock små, trevande, försök att skapa en öppen mötesplats för HBTQ-personer. Smålands hade för en tid sedan en queerklubb, nystartade Lundalesbos samarbetade med Heartland och Q-café finns (också det på Smålands). Annars är kulturutbudet nästintill obefintligt. Och nästan alltid startade av just HBTQ-människor.

Jag vill se ett större ansvar hos samtliga nöjesansvariga i Lund. Vare sig det är ansvariga för klubbar, caféer eller annan studentverksamhet. Nationer och Akademiska Föreningens alla grenar. Överallt skall människor oavsett kön, etnicitet eller sexuell läggning välkomnas.

I praktiken och inte enbart i teorin. Det räcker inte med likabehandlingsplaner och jämställdhetspolicys. Utan du, ja just du, måste ta ditt ansvar som medmänniska och stå upp för allas lika rättigheter. Du måste kämpa mot fördomar. Mot hat. På klubben och inte enbart på förfesten.

Helgens tips:

Fredag: Klubben Too Cute To Puke på Moriskan bjuder på en femme-tastisk kväll där de enbart spelar tjejfrontade låtar. För er som inte visste att tjejer är minst lika begåvade som killar. Att argumentet ”det finns inte så många tjejer som spelar musik” inte håller i dagens musikbransch. Det kommer bli en underbar kväll. Garanterat.

Lördag: Jag tänkte bowla, spela biljard eller dricka färgglada drinkar. Gör det du också. Eller se vår generations Pulp Fiction: Drive med den vackra Ryan Gosling i huvudrollen. Lyssna då extra noga på soundtracket. Den pumpande elektroniska musiken är som gjord för en svettig klubbkväll. Perfekt.

Söndag: Är du en frankofil? Gillar du crêpes? Har du inte råd att åka till Paris? Åk till café bistrot Oh La La på Karlskronaplan i Malmö. Söndagar serverar de en crêpesbuffét för ynka 50 kronor och till efterrätt rekommenderar jag en av deras varma, hemmagjorda, madeleinekakor. Precis som Marcel Proust velat ha dem.