"We call this knäckebröd"

- in Föreningen, Studentliv

Kuddkrig, kryssningar och kulturella resor – Erasmus Student Network vet hur man charmar utbytesstudenter och bjuder på spexiga upptåg. Lundagård hängde med föreningen under den första fartfyllda ankomstveckan.

– Vi ska ha en svensk middag imorgon, man sitter vid långbord tillsammans och äter och det kommer att bli jättekul. Corien Vos, som är kassaansvarig i ESN, ler glatt mot Benjamin Tan från Singapore som stannat till vid ESN:s bord. Benjamin ser lite frågande ut men säger slutligen att han ska höra med sina vänner, kanske kommer de imorgon.

20120112-ESN-(JJ)-13Vi befinner oss i kårhusets restaurang där organisationer, kårer och nationer har samlats för att informera terminens skörd av nyanlända utbytesstudenter om sin verksamhet. I detta virrvarr, som är ett tvärsnitt av vad Lunds studentliv har att erbjuda, står föreningen ESN ut i mängden. Ur högtalarna vid deras bord pumpas Lady Gaga ut på maxvolym. Corien Vos och de andra aktiva kränger sittningsbiljetter, bjuder på godis och peppar  de förbipasserande med allt roligt deras utbyte kommer att innebära.

– Alla utbytesstudenter sitter i samma båt, de vill träffa nya människor, resa och festa. Därför ordnar vi i ESN två fester och en sittning redan den första veckan, förklarar Corien Vos.

Hon vet vad hon pratar om eftersom hon har tagit del av erasmuslivet i tre länder.

– Jag var på ett utbyte i Polen för två år sedan. När jag kom hem till Holland började jag att engagera mig i ESN och har fortsatt nu när jag pluggar i Sverige.

Det behövs bara en snabbtitt på ESN:s aktivitetsschema för att se att den är fullspäckad med fester och sittningar.

– Bytisarna har färre föreläsningar och har tid att gå ut till exempel en onsdag. Det kan vara en av anledningarna till att VG:s, som har klubb på onsdagar, är så populärt, säger Caroline Morand som varit aktiv i föreningen i två och ett halvt år.

Trots detta är det inte bara festen som står i centrum, ESN ordnar även kulturella aktiviteter och med föreningens medlems- kort kan man få rabatter, exempelvis på museibesök.

– Det roligaste med att vara aktiv i ESN är såklart alla människor man träffar, men det är också kul att få ta ansvar och arrangera olika saker. I fjol anordnade jag en resa till Lappland för 50 utbytesstudenter, de tyckte att norra Sverige var exotiskt, berättar Caroline Morand.

Det är en väldigt speciell situation att vara student i ett annat land. Caroline Morand, som har provat på utbyteslivet på Malta, tror att det kan finnas en speciell erasmuskultur, som ibland kan ha baksidor.

– Det finns till och med något som kallas för post-erasmus syndrome, en känsla av deppighet som internationella studenter kan känna av efter utbytets slut. Under tiden man var utomlands var det fest varje dag och när man kommer hem igen kan man känna sig lite tom, säger Caroline Morand.

Om erasmuslivet skulle beskrivas som en cirkus fylld av festligheter skulle föreningen ESN ha en central plats i manegen.  Alltid är det något nytt på gång. ESN anordnade exempelvis ett gigantiskt kuddkrig på Stortorget förra hösten. Och varje termin drar man iväg på det populära Sea Battle, en fest ombord på en kryssningsbåt som lockar över två tusen internationella studenter.

 

20120112-ESN-(JJ)-11Nästa kväll är det dags för ”The swedish dinner party.”

– A dinnerparty when you sit down is called a sittning, can you all say SITTNING? skriker Oscar Boije som är föreningens aktivitetsansvarige och kvällens toastmaster.

– SITTNING, svarar gästerna lydigt.

Det här blir ett första smakprov på den svenska matkulturen och den studentikosa sittningstraditionen. Gästerna ser först lite oförstående ut men snart packas de medtagna vinflaskorna upp ur systemetpåsarna och sånghäftena öppnas.

– Ofta är utbytesstudenter lite stressade i början, vi förklarar till exempel varför man inte kan köpa alkohol överallt och hur Systembolaget funkar, berättar Kiril Nikolov som är vice ordförande i ESN.

Discolamporna blinkar, en och annan bordsskål delas ut och överallt hör man folk bekanta sig med varandra.  Till slut är det dags att hugga in på förrätten, knäckebröd med gubbröra.

Det krasar i hela lokalen då gästerna tar den första knäckebrödstuggan.

– Men det var gott, försäkrar Dora Kalosidou från Grekland. Hon fick höra talas om föreningen igår och beslöt sig för att komma på middagen.

– ESN verkar coolt, jag funderar på att följa med på någon resa, fortsätter Dora Kalosidou, där hon sitter böjd över bordet och lyssnar till Kiril Nikolovs förklaring av hur nationslivet fungerar i Lund.

Ljudvolymen i tegelsalen har stigit och när köttbullarna dukas fram är den tidigare lätt nervösa stämningen bland gästerna som bortblåst.

Caroline Gouw som kommer ifrån Holland vet vad hon förväntar sig av tiden i Sverige.

– Jag hoppas att jag får träffa mycket folk i Sverige och aldrig ha tråkigt.