Anders Borg är oförtjänt hyllad för att den svenska ekonomin går som tåget just nu. Det skriver välfärdsforskaren Andreas Bergh i sin nya bok ”Varför går det bra för Sverige?”. Förklaringarna är snarare 20 års reformarbete av tidigare regeringar. Men för att ungdomar ska få jobb anser han att arbetsmarknaden måste göras mer flexibel.
Många har liknat Sveriges ekonomi vid en humla. Du tycker det är en dålig beskrivning – varför?
– De har menat att humlan inte borde kunna flyga, och har liknat den svenska ekonomin med samma mysterium. Men inget av detta stämmer. Det finns förklaringar till varför humlan kan flyga, och på samma sätt till varför den svenska ekonomin i dag fungerar.
Vad är en bättre liknelse av den svenska ekonomin i dag?
– En kanin.
Hur menar du?
– Den är inte på något sätt utrotningshotad, och ganska anpasslig till olika sorters förhållanden. Det är därför Sverige har klarat sig bättre än vad många på 80-talet trodde att vi skulle göra.
Vilka anpassningar talar du om?
– Det har genomförts många reformer. I dag har vi lägre skatter och en större export jämfört med 80-talet, men också en lägre och stabilare inflation. Vi har en budget i balans och låg statsskuld. Vi är mer öppna mot omvärlden, vilket märks genom lägre handelshinder och större export.
Vem förlorar på den svenska tillväxtstrategi du beskriver?
– Alla har fått det bättre, men det finns relativa förlorare. Speciellt de som står utan jobb. De tio procent av befolkningen som tjänar minst har inte fått en lika stor ökning som de andra. Klyftorna har ökat.
Kan man då säga att det går bra för Sverige?
– Ja, speciellt om man jämför med andra länder som dras med ekonomiska problem och stora budgetunderskott. Även om Anders Borg hyllas som orsaken till att det går bra för Sverige, har framgången inte mycket med sittande regering att göra. Det är främst tidigare regeringar som bör äras för dagens ekonomiska tillväxt. Men det är också hos dem som förklaringarna till de ökade klassklyftorna under de senaste 20 åren hittas.
Man kan också mäta hur lyckliga människor är. I en undersökning hamnade Sverige efter både Finland och Danmark. Då går det väl inte att säga att det går bra för Sverige?
– Jo, det kan man väl visst. Det kan gå bra för Sverige utan att svenskarna är lyckliga. Men Sverige brukar hamna högt i sådana här undersökningar, det beror också lite på hur frågan ställs.
Hur kan man säga att det går bra när Sverige har en ungdoms-arbetslöshet på 20 procent och 7-8 procents arbetslöshet för hela landet?
– För riket som helhet är det en okej siffra, men en ungdomsarbetslöshet på 20 procent är dåligt. Det är sämre än för de flesta andra länder. I vissa avseenden skulle det kunna gå mycket bättre, att få ungdomar i jobb är just ett sådant område.
Hur ska det gå till?
– Vi har fortfarande regler som gör att de som har fast anställning och har haft det länge fortfarande sitter tryggt. Det gör det svårt för unga att komma in på arbetsmarknaden. Även om det inte är upp till politikerna – utan till facken – bör det vara okej om man är väldigt ung och får ett jobb för första gången att ha lite lägre lön än den i kollektivavtalen.
Finns det något land som Sverige kan lära sig av i dag för att utvecklas ekonomiskt?
– Danskarna har en mer rörlig arbetsmarknad. De är både lite bättre på att sluta och på att få nya jobb. I Sverige är det en katastrof att förlora sitt jobb för att man vet att det är svårt att få ett nytt. Om man vet att det är lättare att hitta ett arbete igen minskar oron för att förlora sitt jobb och man stannar inte lika länge på en plats man inte trivs på.
Du skriver i din bok att det går bra för Sverige, men om det inte genomförs några reformer riskeras välfärden. När kan man se effekterna om vi inte gör något?
– Görs inga reformer alls kommer det säkert att gå bra ett tag till, men någon gång på 2020-talet kommer vi att märka en skillnad. Då är de som är födda på 40-talet 80-90 år och kommer att vara resurskrävande. Det kommer alltså finnas många äldre och färre arbetande, och har vi fortfarande hög arbetslöshet då kommer det att bli jobbigt att finansiera.
Sedan några år tillbaka utförsäkras människor i en högre utsträckning. Bör en student som snart ska ut på arbetsmarknaden vara orolig?
– Att bli långtidssjukskriven och sen utförsäkrad berör inte dem som har gått på Lunds universitet. Detta är ett problem främst för människor som inte har haft turen att gå en högskoleutbildning.
Sista frågan, kommer studenter att få rabatt på din bok?
– Om de har bra argument och lovar att läsa den så utlovas en rejäl rabatt.
Lukas Ernryd