Det är viktigt för fakulteterna att studenterna klarar deras kurser. Ju fler godkända, desto mer pengar. Och de med sämre resultat frågar sig varför. Förklaringen kan vara att studenterna överskattar sin förmåga.
− Många tror att det är lättare än det är. Men man måste jobba väldigt hårt, säger Fabian Beijer, universitetslektor i engelska.
Genomströmning är ett viktigt begrepp inom universitetsvärlden. Det står för hur stor andel av de registrerade på kursen som blir godkända.
Lundagård har tagit del av färsk statistik från Ladok för höstterminen 2011 som visar vilka kurser som hade störst andel godkända studenter och vilka som hade minst. Ofta beror låg genomströmning på att kursen har haft få studerande eller att examinationen inte är klar ännu.
I andra fall är orsaken mer oklar. Till exempel har bara 40 av de 146 studenter som var registrerade på grundkursen i engelska under höstterminen 2011 ett godkänt resultat. Fabian Beijer är lektor i engelsk språkvetenskap. Han tror inte att siffrorna kommer att vara så dåliga när man summerar hela året.
− Man brukar mäta genomströmning helårsvis. Dessutom läser många kursen på halvfart, så de har inte tenterat än.
Han tycker ändå att det är för dåliga siffror.
− De är inte så bra som man skulle vilja.
Vad beror det på?
− Vi försöker hålla en hög akademisk nivå. Vi sänker inte kraven för att folk ska komma igenom. Många tror att engelska är lättare än det är. Att de ska klara det bara för att de har läst engelska tidigare. Men de skulle behöva jobba mycket, mycket hårdare.
Olof Nelson är chef för planeringsavdelningen på Ladok i Lund. Han tycker att det är svårt att dra några generella slutsatser från statistiken.
– En stor anledning till att kurser har låg genomströmning är att folk inte är så engagerade. Ett exempel är LTH-studenten som läser engelska vid sidan av, men som inte bryr sig om att tentera.
Han menar också att det är skillnad mellan manliga och kvinnliga studenter.
– Kvinnor presterar bättre eftersom de inte skriver in sig på mer än de klarar av. Killar överskattar ofta sin förmåga.
Några som har lyckats bra med genomströmningen är studenterna på masterprogrammet i International marketing and brand strategy, som ges vid Företagsekonomiska institutionen. Programmet är av de mest prestigefyllda vid Lunds universitet. Tusentals söker, men bara drygt 70 tas in. Och alla klarar kurserna.
Ulf Elg är ansvarig för kursen International marketing and strategy, som är en av kurserna på programmet. Han tror inte den höga genomströmningen beror på att kursen är för lätt.
– Varje student får, förutom grupparbeten, gå igenom sju stycken quiz och det första är redan efter fyra-fem dagar. Det brukar de tycka är jobbigt, men det gör också att de måste börja läsa direkt.
Han tror att det finns en enkel förklaring till att de har lyckats så bra.
– Eftersom vi har så höga intagningskrav så får vi väldigt duktiga och ambitiösa studenter.