Visst är det bra att alla har samma eluttag. Och det är trevligt om alla kör på samma sida av vägen. Men det är kanske mindre bra om alla använder telefoner och operativsystem från samma företag. Nu ska forskare vid Lunds universitet ta reda på varför företag apar efter varandra och vad det får för konsekvenser.
Tomas Kalling scrollar ner för morgonens nyheter på skärmen. Än så länge är han ensam, men snart kommer han att få sällskap av hela det forskningscenter han blivit föreståndare för. Fingrarna stannar upp vid ”Ericsson vinnare på ny Ipad”.
Apple har beslutat sig för att införa 4G-teknik i sina nya produkter. Det kommer sannolikt att gynna Ericsson eftersom företaget är den största aktören som sätter upp master för sådan teknik.
– Vilket klockrent exempel på det vi ska forska på. I telekomsektorn kan ett enda företags beslut styra en hel marknad, utbrister han.
Ett team på sju, åtta forskare kommer att ägna sig åt standardiseringsforskning på det nya Standardisation Research Centre. Standarder skapar gemensamma sätt att arbeta på och kan gälla produkter, tjänster och ibland beteenden. De kan vara reglerade i lag, och kallas då ”de jure-standarder”, exempelvis högertrafik. Men de kan också vara mer eller mindre frivilliga, kanske för att tillräckligt många gör på samma sätt, och kallas då ”de facto-standarder”.
– Det är inte världens sexigaste forskningsområde, men konsekvenserna och processerna bakom är verkligen intressanta, säger Tomas Kalling.
Som exempel tar han morgonens nyhet.
– Om Apple väljer det här nätverket kommer antagligen deras kommande Iphone också att gå på det, och du vet ju hur mycket folk köper sådana, säger han, och förklarar vad han tror kommer att hända.
Det skapas ett tryck på andra företag att anpassa sig. Andra producenter ställer om till likadana nätverk, vilket påverkar hårdvaruutvecklares val av teknologi, som en fallande dominobricka. Teleoperatörer kommer att behöva sätta upp nya sorters master för att hela landet ska kunna använda 4G, däribland Ericsson.
– Och så blir det antagligen en så kallad ”de facto-standardisering”, säger han.
Tomas Kalling menar att standardisering får konsekvenser för samhället.
– Ericssongubbarna säger själva att det är kört om de satsar på fel teknologi. Vad skulle hända med jobben i Sverige om de gick i konkurs? Det är stora saker på spel.
Han växlar hemsidefönster för att titta hur företagets aktie förändrats under dagen.
– Ja, den har gått upp två procent, men det behöver ju inte bero på den här .
– Det ska bli riktigt intressant att följa upp den här nyheten. Det är svårt att forska på politiska processer samtidigt som de de pågår, naturligtvis vill folk inte berätta om hur de tänker. Däremot när spelet är över, då kan vi forska, säger Tomas Kalling.
Kanske kommer de första nya 4G-masterna att ha börjat byggas på skånsk landsbygd lagom till att doktoranderna kommit på plats på Standardisation Research Centre.
– Det skulle vara intressant att få reda på detaljerna i det politiska spelet bakom hur Ericsson gick tillväga. Telekomföretag sitter inte bara ner och väntar, jag tror de är jäkligt aktiva.