Ett bostadsbolag var tänkt att lösa studenternas bostadsproblem, men planerna skrotades. Nu vill universitetsledningen effektivisera sin nuvarande bostadshantering, och den som ska göra det är Sara van Lunteren.
Renoveringen av lokalerna vid Juridiska föreningen pågår för fullt.
Sara van Lunteren guidar runt i International Housing Office nya lokaler, som i dagarna ska ersätta de överfulla kontoren vid gamla kirurgen.
Hon är nytillträdd vikarierande chef för universitetets samlade bostadsarbete och var tidigare också tilltänkt VD för universitets planerade bostadsbolag.
”Det största bekymret för utbildningar vid Lunds universitet är tillgången på studentbostäder”, sa rektorn i samband med att planerna skrotades tidigare i våras.
Trampar universitetsledningen nu vatten i frågan?
– Vi tar små steg framåt. Det finns intressenter som vill vara en del av lösningen, som står och väger och funderar på att vara med och hjälpa studenterna, säger Sara van Lunteren.
Tills vidare letar universitetet efter andra lösningar.
– Rektor skrev ett avtal med det kommunala bostadsbolaget i höstas om en avsiktsförklaring och vi jobbar mycket med bland annat AF Bostäder för att se hur vi ska tillföra fler bostäder, säger hon och fortsätter:
– Jag sammanställer just nu flera förslag på scenarion som kan tillgodose bostadsbehovet. Dessa ska presenteras till universitetsledningen i mitten av april.
Det är främst långsiktiga förslag som diskuteras, såsom att bygga nytt, men det medför en ekonomisk osäkerhet.
– Det finns en rädsla för att studentbostäder kan stå tomma i perioder och därför bli olönsamma.
Tills vidare får studenterna fortsätta att hitta tillfälliga bostadslösningar som universitetet och Bopoolen kan tipsa om, som vandrarhem och soffor, eller rum i andra kommuner.
– Vi tipsar om bostäder i Landskrona, men det är ingen som vill stanna där ute.
Rektor Per Erikssons vision om bostadsgaranti till 2014 framstår som allt mer orealistisk.
– En bostadsgaranti till dess har jag mycket svårt att tänka mig, säger Sara van Lunteren.