På väg till möte med EU:s finansministrar slog sig Anders Borg ner i Studentaftons mörkröda fåtöljer. Lundagård följde med i följet bakom kulisserna.
– Tyckte du att jag var för snäll mot honom? Peter Wolodarski ledarskribent på Dagens Nyheter, promenerar raskt genom Lundagård efter sin utfrågning av ministern.
Tjugo meter framför går kvällens huvudperson omringad av Akademiska Föreningens mest välklädda utskott. Ikväll har de Sveriges finansminister, Anders Borg, som middagsgäst.
I en och en halv timme har han varit gäst på Studentafton och manglats med frågor i en fullsatt universitetsaula. Han har pratat om vapen, religion och kött. Wolodarski är nöjd:
– Jag tycker att vi vet redan vad han har att säga om ekonomin för det kan vi läsa om varje dag. Han kommenterade nu precis efteråt att han kanske blev lite för privat. Han hade nog inte väntat sig de där frågorna.
Tre timmar tidigare. En svart Audi med tonade rutor rullar fram till universitetsaulan. En vakt väntar in dem i snålblåsten. Säkerhetspådraget är tillräckligt försäkrar han och gör sig redo med walkie-talkien. Utanför huvudentrén ringlar sig kön lång.
Det visar sig att Anders Borg är lika nedtonad i sin klädsel som transportmedlet. Rubbet i svart. Med ett följe av män med samma klädval äntras salen. Strax innan han ska välkomnas med en varm applåd skyndar han dock bakom scenen för att sätta smartphonen på laddning. Plikt och ansvar ska vi senare få höra är hans ledmotiv, en laddad mobil måste onekligen krävas.
Aftonens frågestund blir längre än planerat. Arrangörerna visar försynt upp en klocka men herrarna där framme har trevligt och tar ingen notis. Wolodarski klämmer in ytterligare några följdfrågor. Mineralvatten blandas med analys.
Men allting har en ände, även studentafton med Anders Borg. Kvar blir journalisterna som dirigeras av finansministerns pressekreterare. Redo med diktafonen spelar han in allt.
Pluggar studenter för länge nuförtiden?
– Det har just kommit siffor på att genomströmningen blivit allt bättre och att ungdomar börjar studera allt tidigare vilket är väldigt positivt. Men visst är det ett problem att ungdomar just nu inte etablerar sig på arbetsmarknaden innan de är runt 29 år. Man bör avsluta sina studier vid 25 års ålder och påbörja dem när man är 20 år, säger Anders Borg.
Inte så förvånande är hans främsta tips till alla studenter att arbeta extra.
– Vi har otroligt många akademiker anställda på Finansdepartementet och vad vi framförallt vill veta innan vi anställer någon är om denne kan arbeta och hålla deadlines. Extrajobb är en mycket bra merit.
Tror du inte att vi går miste om många framtida finansministrar nu när det är allt svårare att få plugga på komvux så som du gjorde, för att höja gymnasiebetygen?
– Nej, det var nödvändigt att ändra systemet. Det var ett jätteslöseri att ungdomar räknade med att kunna lägga ett år på att läsa upp betyg på Komvux och det missgynnade de som varit duktiga på gymnasiet.
– Nästa fråga!
Innan han hinner tjugo meter före Wolodarski som funderar på om han inte varit tillräckligt vass, så viftar en av arrangörerna med en affisch:
–Vill du ha med dig en hem, som ett minne?
– Absolut.
Läs referatet från samtalet under studentafton här.