Meteorologutbildningen räddas på bekostnad av att samarbetet mellan universiteten i Köpenhamn och Lund bryts. Studieavgifterna på 14 000 euro blev för mycket och parterna kunde inte enas om en billigare lösning.
När studieavgifter infördes i Danmark höstterminen 2011 blev Öresundssamarbetet en förlustaffär för de svenska institutionerna. Studieavgifterna på 14 000 euro per helårsstudent blev för mycket för utbildningen, som till två tredjedelar skett i Köpenhamn.
– Det är en förlust att samarbetet inte längre går att genomföra eftersom det har fungerat så bra, menar Elna Heimdal Nilsson, programkoordinator på fysiska institutionen.
Under hösten har omförhandlingar av avtalen pågått, men sedan de strandat vid nyår gick blickarna mot universitetets egna resurser. Efter en översyn av kompetensen på Lunds universitet så blir resultatet att hela utbildningen stannar i Sverige.
– Det viktigaste är att studenterna får lära sig samma saker som tidigare, säger Elna Heimdal Nilsson.
De som redan påbörjat utbildningen i Köpenhamn kommer att slutföra den på plats. Kursupplägget förändras för dem som börjar höstterminen 2012, under förutsättning att avtalen om den nya utbildningen tecknas. Kvar av det forna samarbetet blir en kurs hos DMI, den danska motsvarigheten till SMHI.
– Kontakten med DMI är otroligt viktig för de svenska studenterna eftersom det är en av de största arbetsgivarna, säger Elna Heimdal Nilsson.
Studenterna kommer få ett bredare kontaktnät med de svenska meteorologerna, något som hittills har varit förhållandevis osynligt, enligt Elna Heimdal Nilsson.
Enligt programkoordinatiorn och kårens representant är studenternas syn på förändringen positiv. Studenterna har fått ge sin syn på vad de konkret har lärt sig av varje kurs, för att det ska läras ut samma kunskap som i Köpenhamn.
– Det är ett nytt besked, men hittills har det bara vara positiv respons. Förhoppningsvis blir det fler som söker sig till utbildningen när den ges i Sverige, säger Karolina Mothander ordförande i Lunds naturvetarkår.