En kulturell smältdegel är vad som behövs

- in Krönikor

Visst, ibland kan det vara som att köpa grisen i säcken, men Moriskan har lyckats att bli en smältdegel av kulturverksamhet som alla borde titta avundsjukt på. När kommer liknande initiativ att skapas i Lund, undrar Esau Alcona.

Det finns ett kulturhus här i Malmö. Mitt i Folkets Park ligger Moriska Paviljongen eller bara Moriskan i folkmun. I somras renoverades det och har sedan dess varit öppet för allmänheten nästan varje dag i veckan.

Konceptet är ganska enkelt. Öppet nästan varje dag och en välkomnande attityd mot alla former av kulturyttringar. Seminarier, luncher, föreläsningar men även klubbar och spelningar.

De gånger jag varit där har de alltid varit olika typer av musik på de tre dansgolven Moriskan har. I det ena dansgolvet kan det spelas hård electro, indiepop i den andra och 80-tals disco i den tredje. Det kan vara olika föreningar som fått sätta upp sina fester på de olika utrymmena dock är allt under samma tak. Enkelt att gå från det ena till det andra.

Moriskans framgångsrecept borde kunna gå på export.

Det borde finnas en möjlighet att öppna upp ett initiativ i Lund eller i vilken stad som helst. Tänk dig ett medborgerligt förankrat kulturhus där inget seminarieämne är för snävt, ingen musikstil för obskyr eller teater för experimentell.

Tänkt dig ett scenario där det fanns ett Moriskan i varje stad. En smältdegel av olika människor som samlades under ett och samma tak. En knytpunkt för hela kulturspektrat. Allt och alla är välkomna att visa sin kärlek för kulturen. Nej, jag tänker inte på Mejeriet. Deras verksamhet är inte i närheten av vad Moriskan är. Det jag önskar är ett kulturhus där flera verksamheter arrangerar evenemang samtidigt. Hur mainstream eller obskyrt det än är.

Vem ska sköta ett sådant kulturhus tänker du?

Även om Moriskan stundtals är som att köpa grisen i säckan är det nästan alltid mycket folk på varje tillsällning. Kan AF gå in och göra en lika god kulturgärning? Kan och vill våra studentnationer dra ett sånt här lass? Det borde ligga i kommunens intressen att åtminstone backa upp ett sådant initiativ finansiellt. Men som med så många andra liknande initiativ krävs det ett gäng eldsjälar som är villiga att arbeta med att förverkliga ett kulturhus för alla. Det minsta vi kan begära är att de får betalt för sin tid.

Låt oss bygga upp den kulturstad som Lund vill vara. Jag har kastat ut en krok och hoppas att någon nappar.

Helgens tips:

Fredag: Festivaler som turnérar är ett fenomen som tydligen är väldigt populärt. För ett par veckor sedan var Roskilde på besök på Mejeriet. I kväll kommer Siestafestivalen till Blekingska. Med sig har de tre band som kommer att tävla om en plats att spela på festivalen i sommar. Dessutom Dj:ar Daniel Novakovic från klubben ”So Tough! So Cute!”

Lördag: Klubben Freaks ’n’ Geek på Debaser bjuder på tre gånger svinbra popband. Sound of Guns, Summer Camp och Those Darlins spelar och Ladyfest agerar djs. Det kan knappast bli bättre.

Söndag: Om du har varit ute och festat två dagar i rad kan det hända att du känner dig lite melankolisk på söndagmorgonen. Varför inte toppa detta med en engelsk melodram? Halv åtta på kvällen visar Kino filmen The Deep Blue Sea. Jag har hört att den ska vara mycket bra. Här är en trailer.