På fredag är första mötet med Margot Wallström bakom rodret. Men vad gör egentligen universitetsstyrelsen? Lär känna deras arbete och dina representanter.
Den nya ordföranden börjar sitt arbete i en omvälvande tid för universitet. Hur ska man jobba för att inte tvingas dra ned på fler utbildningsplatser? Vad händer om Lunds universitet omvandlas till en stiftelse? Det är stora frågor att hugga tag i, men det finns ingen uttalad förväntan på att Margot Wallström ska komma med alla svaren.
– Det här mötet är lite speciellt eftersom det är hennes första sammanträde, därför blir det mycket genomgång och diskussion om strategiska frågor som hon inte har hört om tidigare, säger Christian Stråhlman, studentrepresentant i universitetsstyrelsen.
Men det kommer att tas beslut också. Det viktigaste på dagordningen är att anta en ny prorektor. Både universitetskollegiet och beredningsgruppen har ställt sig bakom Eva Wiberg, men det finns andra kandidater och inget är säkert.
– Det blir spännande. Det här är ett stort beslut, inte minst för studenterna. Prorektorn jobbar mycket med utbildningsfrågor som att kontrollera att kvalitén på utbildningarna, säger Christian Stråhlman.
Men Wallström är inte ensam på väg in i universitetets högsta beslutande organ.
Studentrepresentanterna Angelica Andersson och Pär-Ola Nilsson är båda nya, medan Elisabeth Gehrke redan är en ledamot och kommer fortsätta ett år till. Det var i måndags som studentkårssamarbetet LUS valde sina tre ledamöter som ska föra studenternas talan.
Pär-Ola Nilsson har redan hunnit bildat sig en uppfattning om vilken fråga som universitetsstyrelsen bör ägna mer uppmärksamhet åt. Han vill att ledningen tar ett större helhetsansvar i frågan om utbildningsplatserna på Lunds universitet.
– Det är inte rätt att besluta om neddragningar och sen lämna konsekvenserna till fakulteterna. De har ofta inte möjligheten att ta de tuffa besluten rent internpolitiskt, säger Pär-Ola Nilsson.
Angelica Andersson är doktorand och har siktet inställt på att förbättra forskarutbildningen.
– I grunden är den bra, men de individuella studieplanerna för doktoranderna fungerar inte på ett rättssäkert sätt, säger Angelica Andersson.
– För det första används inte studieplanerna på alla håll, och innehållet är ibland oklart. Det finns tillfällen då doktoranderna inte vet vad som förväntas av dem. Det måste bli bättre.
När Lundagård når Elisabeth Gehrke är hon i Paris. Hon behöver dock inte lång tid på sig för att svara på vad som kommer engagera henne mest i styrelsens framtida arbete.
”Den viktigaste frågan nu och nästa år kommer handla om universitets eventuella stiftelseombildning. Jag vill jobba med att det ska landa så bra som möjligt”, skriver hon i ett Sms.
”Det är viktigast för att den kan komma att påverka all verksamhet som universitet bedriver.”
Den nya studentrepresentanterna komma ha en avstämningsträff med de gamla ledamöterna den 8-9 juni. Sedan tillträder de till hösten.
Redan i maj kommer Margot Wallström tillbaka till Lund för att träffa fler representanter från universitet under mer informella former.