På Högskoleverket inväntar man besked från ENQA innan man går vidare efter rapporten som kritiserar kvalitetsutvärderingssystemet som används i den svenska högskolan.
– Vi följer det uppdrag vi har fått från regeringen, säger stabschefen Lennart Ståhle.
Högskoleverket har som uppdrag att bland annat granska utbildningskvaliteten i den svenska högskolan. De har också mandat att dra in examenstillståndet för de utbildningar som inte håller måttet.
Men det system som de använder i granskningen ifrågasätts nu i en rapport från den överstatliga kvalitetsutvärderingsorganisationen ENQA.
På Sveriges förenade studentkårers och Sveriges universitets och högskoleförbund, SUHF, oroas man nu av kritiken som framförs. SUHF menar bland annat att Högskoleverket riskerar att uteslutas ur organisationen som fungerar som en överstatlig kontrollant av den högre utbildningens kvalitetsgranskning.
– SUHF har en tydlig tolkning av de konsekvenser som följer av granskningen, men vi avvaktar tills vi har fått mer besked från ENQA innan vi vidtar några åtgärder, säger Lennart Ståhle, stabschef på Högskoleverket.
Bland annat riktas kritik i rapporten mot att det nya kvalitetsutvärderingssystem, vars första resultat presenteras nästa vecka, är för resultatorienterad i sina bedömningsgrunder.
– I de rekommendationer som ENQA baserar sin rapport på, så är det istället förutsättningarna till en bra utbildning som används som indikator. Men det finns olika processer som pågår inom EU i denna diskussion, säger Lennart Ståhle.
Debatten kring det system som högskoleutbildningar granskas på har pågått sedan länge. Bland annat avgick högskoleverkets tidigare universitetskansler Anders Flodström i protest under utarbetandet av det system som används idag.
Läs även: Skarp europeisk kritik mot högskoleverket
Lundagård har under eftermiddagen försökt att komma i kontakt med representanter från utbildningsdepartementet, utan resultat.