"Styrelsen ska ha en tumme i ögat"

- in Nyheter, Studentliv

Vetenskap, forskning och bildning måste försvaras. Det var budskapet från den nya ordföranden. Och att hon har siktet inställt på mer än en mandatperiod.

– När jag börjar med något gör jag det med hela hjärtat, säger Margot Wallström.

I går sattes hon på en stol och uppvaktades med en serenad. Sen fick Margot Wallström styrelseklubben överlämnad till sig i Biskopshuset. I dag var den första riktiga arbetsdagen för universitetsstyrelsens ordförande.

– Alla har försökt proppa mig full med kunskap hela dan, men det behövs. Det är en stor värld att sätta sig in i, säger Margot Wallström.

Margot Wallströms tid i USA har gjort henne vaksam på det ifrågasättande av vetenskapen som blossat upp. Där har det satts frågetecken vid evolutionsläran, men även en växande skepticism mot klimathotet kan nu skönjas.

— Det är en farlig utveckling om man inte vill låta forskningen få utgöra underlag för klimatdebatten. Alla akademiska miljöer bör jobba för att tillbakavisa det, säger hon.

För att lära känna universitet bättre vill hon gärna följa med en student i en vecka.

– Som en slags prao, gärna en medicinare eller samhällsvetare.

På Wallströms första dagordning som styrelseordförande låg bland annat diskussioner om stiftelsefrågan. Inget nytt framkom förutom ett konstaterande att den största utmaningen är de arbetsrättsliga förändringar som hade uppkommit om universitet hade gått från att vara en myndighet till en stiftelse. – Mycket är ännu osäkert och regeringen har inte skickat ut all information som de har lovat, säger rektor Per Eriksson.

– Regeringen har underskattat frågan. Vi måste veta vad vi ger oss in på innan vi bestämmer oss. Just nu kan vi bara spekulera.

En annan utmaning som diskuterades var studentbostäderna. Per Eriksson hoppas på 200 bostäder som ska byggas, men säger samtidigt att arbetet går för långsamt.

200 bostäder säger du, men hur går det med visionen att utlova bostadsgaranti till alla studenterna?

— Självklart kommer dessa inte räcka. Men visionen är något att jobba mot, det är som nollvisionen av dödsfall inom trafiken, en målsättning, säger Per Eriksson.

Men det viktigaste för Margot Wallström är att det finns en kontroll av universitetsstyrelsens arbete. För henne är det också en förutsättning för att man gör det man sagt sig ska göra.

– Det måste hållas en tumme i ögat på styrelsen. Och på universitetsledningen, säger hon.

Finns det något du sett på universitet som du direkt skulle vilja ändra?

— Ja, men det vill jag inte säga nu. Den akademiska världen styrs av traditioner och man ska komma ihåg att förändringar kommer ta tid.

På tisdag nästa vecka ska Margot Wallström hålla ett föredrag på Raoul Wallenberg-institutet.