Kommunens omöjliga uppgift: Den säkra festen

- in Siste april, Studentliv
@Jacob Hederos

75 ungdomar från idrottsklubbar, 40 kommunala tjänstemän, 110 bajjamajjor och 12 containrar möter uppskattningsvis 25 000 besökare under valborgsfirandet i Stadsparken.

Det är siffrorna i kommunens planering.

Johan Lindkvist arbetar på Polisen i Lund.
Johan Lindkvist arbetar på Polisen i Lund.

Bland de festrusiga i Stadsparken på valborg kommer uppskattningsvis 200 personer arbeta för att hålla ordning och göra festen så trevligt som möjligt för besökarna. 500 000 kronor har fördelats till tekniska förvaltningen och 200 000 kronor till kultur och fritid. Sammantaget ska detta skapa förutsättningarna för en lyckad fest.

– Vi kommer att vara där från klockan sex på morgonen för att kontrollera ingångarna, vi vill inte att man ska ta med sig soffor och glasflaskor, säger parkintendent Lars Brobeck.

– Vi har inte befogenheterna att stoppa besökare, men har en bra backup från polisen som vi samarbetar med under dagen.

Nytt för i år är att fyra röda infotorn har placerats ut i parken, där besökare ska kunna gå för att få hjälp med sina spörsmål. För att få en ordentlig översikt på antalet besökare ska kommunen även skicka upp en fotograf i flygplan klockan 14:00 för att ta ett flygfoto över området.

Efter att Radio AF:s spelningar avslutas klockan 16:00 vill kommunen att folk ska ha gått hem. De behöver nämligen städas inför kvällen.

För att undvika alltför mycket fylleri ska polisen vara ute under hela dagen bland de firande besökarna.

– Vi kan ta hand om dem som är ur stånd att ta hand om sig själva, men vi kan inte köra iväg alla till fyllericeller, utan vi får försöka att ta situationen som den kommer, säger Johan Lindkvist.

Tidigare år har det förekommit spontana storfester runt om i stan under kvällen, så kallade blockpartys. Har ni fått några liknande signaler i år?

– Nej, vi har inte fått någon information om detta, men om det uppstår har vi kapaciteten att sätta in polis för att hålla kontrollen. Vi har en större styrka än vanligt på plats.

Tidigare år har det förekommit olyckor i samband med firandet. Förra året föll en kvinna ner på södra vägen och omkom i samband med olyckan. 

Hur ska ni undvika denna sortens tragedier?

– Det är väldigt sorgligt att sådant sker. Men vi kan omöjligen spärra av och hålla kontroll överallt för att undvika alla risksituationer, bland annat för att det inte finns någon officiell arrangör, säger Katarina Granstedt, informatör på tekniska förvaltningen.