Festivalviruset

- in Krönikor

Esau Alcona är dödstrött på festivaler. Han trodde aldrig att han skulle säga det men det är numera ett faktum. Varje liten stad med självrespekt har en ”festival” men nu får det vara nog med slentrianfestivaler!

För några år sedan pratades det om festivaldöden. Stora tunga festivaler gick back och både Arvika och Hultsfred gick omkull. Det fanns bättre alternativ på orter närmre boendet som inte kostade så mycket.  Men döden infann sig aldrig, speciellt inte för Hultsfred. Småfestivalerna började sprida sig likt ett virus.

Ohejdbart och okontrollerat.

På vissa stället går det bra, särskilt om festivalen är belägen på en ö (Knarrholmen, Island in the Sun), i en storstad (Way Out West, Popaganda) eller möjligtvis på landet (Peace & Love, Emmaboda). Men en festival i en stad som precis haft en utställning med memorabilia över hur det en gång var? Tveksamt.

Nu är det snart tre veckor kvar till invigningen av Popstadsfestivalen. Jag ställer mig frågande till syftet med festivalen. Inte är det en naturlig följd av utställningen som klargjorde att Lund inte längre är en popstad. Är det möjligen för att återerövra epitetet? Eller är detta bara för att hylla dåtiden i ett nostalgiskt uttryckssätt?

Om det är det första kan jag lika gärna döma ut konceptet redan nu – det finns klart bättre och aktuellare artister att boka. Men om det är det senare har jag en viss förståelse men frågan var de ska få sin nostalgiska publik ifrån är fortfarande relevant att ställa.

Här i Malmö är vi inte mycket bättre. Det heter att Öresundsregionen skall få sin första musikfestival (var det någon som sa Malmöfestivalen?) och är ett samarbete grannländer emellan. Inriktningen ska vara pop, rock, hiphop, elektronisk, jazz och världsmusik (Malmöfestivalen?) och vara beläget i Folkets Park (som Malmöfestivalen för ett par år sedan?).

Tystnaden som uppstår.

Ni ser. Det är sådan här festivaler som jag ställer mig tveksam till. Slentrianfestivaler urvattnar konceptet till den grad att det nu känns som en väldigt dålig förfest. Det enda syftet jag kan se är en lam ursäkt för att få dricka öl.

Helgens tips:

Fredag. Stockholmsduon tillika världsartisterna Icona Pop återvänder till Skåne. Förra året besökte de Lund och nu är det dags för Malmö. Fri entré om du kommer till Debaser innan klockan 22.

Lördag. Smålands Nation avslutar sin kulturpolitiska vecka med under och brak. De har bjudit in Gustav Bendts sidoprojekt Kriget och det lär bli åka av. Portarna öppnas kl 22 och inget studentleg krävs.

Söndag. Få tag i lite svart stand-up och skratta bort en hel dag. Kolla in liveshowerna Eddie Murphy – Delerious, Dave Chapelle – Killin’ Them Softly och Chris Rock – Never Scared.