I vår har Anders Borg och Stefan Löfven gästat Studentafton. På måndagskvällen bjöd de in en politiker som inte längre står i rampljuset. När Mona Sahlin får tala fritt om makten antyder hon hur kritisk hon egentligen är. Det är synd att det inte plockas upp, tycker Sebastian Hagberg.
– Förr har jag sagt att jag älskar partiet. Det skulle jag inte säga i dag. Jag älskar politik, men inte partiet som organisation, säger Mona Sahlin.
För en politiker låter det som en sund inställning. Det väcker också många frågor. Varför har den insikten dröjt i 30 år? Varför krävdes det att hon lämnade partiledarposten och sin riksdagsplats för att hon skulle kunna säga detta? Vad händer med ett parti vars medlemmar älskar sin egen organisation? Vad har hon sett?
Moderator för kvällen är Cissi Wallin, känd från TV4:s Kvällsöppet. Hon väljer tyvärr, som vi ofta gör i sociala sammanhang, god och trevlig stämning framför relevans och intresse.
Hennes frågor är ofta slutna och designade för att hålla samförståndet intakt. “Hur är du som person?”, “Tappade du inte suget?”, “Hur viktigt är integritet för dig?”.
Ibland blir det mer intressant, som när hon frågar hur man ska tänka kring de högervindar som blåser i Europa.
– Det är en naturlig reaktion när folk tappar förtroendet för politiken, säger Mona Sahlin, men utvecklar inte vad hon tror att skälen för detta är.
Hon säger också att hon tycker att partiledardebatter är tråkiga.
– Det är som teater. Det blir förutsägbart.
När man lyssnar på Mona Sahlin hör man en människa som tycks vara djupt skeptisk till allt som har med partipolitik att göra. En människa som länge har känt sig bakbunden av sin arbetsbeskrivning.
– Partierna är för instängda och det är farligt, för då litar snart ingen på dem. Vi måste få fram ett system där folk kan vara lojala med partier, men samtidigt vara ärliga med vad man tycker.
I en tid då människor över hela världen tycks hålla med henne och går till politikens ytterkanter i sin avsky mot etablissemanget gör Studentafton rätt som bjuder in politiker. Men då krävs också lite politisk analys.