När HSV går in i rond två av sin kvalitetsutvärdering är det ekonomiutbildningarna som får kritik. Av 67 granskade utbildningar i Sverige bedöms 40 procent ha ”bristande kvalitet”. Entreprenörskapsutbildningen i Lund är en av dessa.
Idag släpper HSV, Högskoleverket, sin andra rapport i granskningen av landets högskoleutbildningar. Denna gång är det företagsekonomiutbildningarnas tur att bli bedömda av den omtvistade granskningen.
Och det är en dyster läsning för många högskolor, då 25 av 67 (knappt 40 procent) får omdömet ”bristande kvalitet” och nu riskerar att bli av med sin examensrätt.
I Lund har fyra utbildningar hamnat under lupp. Företagsekonomins kandidat- och magisterutbildningar, och magisterutbildningarna entreprenörskap och management. De två sistnämnda bedöms ha ”bristande kvalitet”.
– Att entreprenörsutbildningen skulle få kritik kom ändå inte helt oväntat. Det har kommit lite signaler från utvärderingar att det otraditionella sättet de examineras har sina brister, säger Lisa Persson, vice ordförande på Lundaekonomerna.
Hur allvarligt ska man ta den här rapporten?
– Det är klart att det är allvarligt, men vi får hoppas att det leder till en utveckling av utbildningarna, säger Lisa Persson, som ändå gläds åt de höga betyg som företagsekonomiutbildningarna har fått.