Kaosfest befaras

Kaosfest befaras

- in Nyheter
Kommentarer inaktiverade för Kaosfest befaras
@Jacob Hederos

Sent på tisdagskvällen kom beskedet. Den planerade brännbollsfesten som skulle hållas på Göteborgs nation ställs in. Nu skickar AF Bostäder väktare till Parentesen.

– Vi vill inte att det ska spåra ur, säger bostadsombudsmannen Nikolas Theofanous

Förra året polisanmäldes brännbollsfesten på Parentesen, trots tillstånd och extra vakter. Detta fick inte upprepas sa hyresvärden AFB, och förbjöd korridoren som skulle arrangera turneringen på Parentesen att hålla festen på innergården.

– Det funkade verkligen inte förra året, säger Rolf Svensson, AF Bostäders VD.

”Känns väldigt tråkigt

Därför sökte A2-korridoren samarbete med Göteborgs nation.

Men på tisdagskvällen kom beskedet ut till de boende. Det blir inte någon flyttad brännbollsfest då inget alkoholtillstånd ordnats.

– Vi visste inte om det säkert skulle bli av, och när vi fick besked var det väldigt kort varsel. Det känns väldigt tråkigt för boende, polis och hyresvärdar, säger Prokurator Mikael Lundaby på Göteborgs nation.

Varför tog ni inte initiativet till att ordna tillstånd ändå?

– Problemet med turneringen är att det väldigt lätt blir så att folk stannar kvar, och det är svårt att då veta hur många som kommer.

Dålig kommunikation, svårigheter att rekrytera personal och konstnader för serveringstillstånd uppges vara anledningarna.

– Men vi ser väldigt mycket fram emot ett samarbete nästa år, säger Mikael Lundaby.

När beskedet nådde fastighetsägaren på Parentesen, AF Bostäder, så beslutades att ett brev från turneringsarrangörerna skulle skickas ut. I brevet går att läsa att AFB ”kommer inte på något sätt stödja eller godkänna att en större fest arrangeras där inbjudningar och anmodningar  går till boende som inte är boende på Parentesen”

Väktare till innergården

Idag, onsdag, samlades också ledningen på AFB för att diskutera ”vad de skulle göra nu.”

– Vi beslutade att tillkalla väktare för att säkra området och de som bor där. Om det sker något olagligt så kommer de att tillkalla räddningsverket och polisen, säger bostadsombudsmannen Nikolas Theofanous.

AFB:s oro är kanske inte obefogad. På turneringens facebookgrupp  har man redan börjat planera för en spontanfest.

”Utan tvekan så kommer högtalarna här på parentesen stå på max”

Ralf Elfving i arrangörskorridoren hoppas nu att en eventuell fest går lugnt till.

– Det kan bli vad som helst, vi i arrangörskorridoren kan inte påverka vad som händer nu. Jag tycker personligen att det låter vettigt att väktare tillkallas, vi vill ju inte att våra hem ska bli förstörda.

Facebook Comments

0 Comments

 1. Iamjohnnyblaze

  Fan vad skämmiga utomstående och främst AFB är.. Detta är ett evengemang som händer 1 gång per år och bör snarast ses som ett vårtecken. Sover folk kl 3 på eftermiddagen en lördag eller? Finns ingen plats i Sverige som är som Parentesen och skulle gärna velat att det håller i sig så. Om AFB bara skulle vara villiga till att arbeta med den 39(!) åriga traditoinen istället för mot den skulle de flesta inte ha några problem med att ha några komprimisser men just nu ser det bara löjligt ut med securitas vakter som står och hänger och bara kostar AFB mer pengar än vad det skulle kosta om man faktiskt jobbade med arrangörerna. Förra årets fest gick ju plus 20 000 kr och då var biljettpriserna löjligt låga. Nä det här är bara pinsamt agerande utifrån AFB’s sida.

 2. Det är inte OK att rikta högtalare ut mot allmänheten på maxnivå kl 12 på natten och höga tjut såsom det görs på parentesen. Om man kunde respektera bullernivån. Annars har jag inget emot själva festen.

 3. Som granne till studentområdet blir man crazy på hötalarmax år efter år. 
  Säg inte bara: ”flytta då!” Så enkelt är det inte. de flesta studeranden bor i studlägenheter bara några år. Sen flyttar dom. Men det kommer ständigt nya rötägg som lever loppan. Alla är inte sådana men rötäggen både vill synas och höras! 

  En lugn fd Student  

  1. Ditt argument verkar vända sig mot parentesen och studentlivet i allmänhet. Inte brännbollen och dess efterföljande fest. Det ÄR ok att en gång om året vända ut högtalarna och har det roligt. 

   Jag blir som nuvarande student förvånad över hur man som f.d. student kan flytta bredvid Parentesen UTAN att vara medveten om att det är livligt på nätterna.

   1. ”ha” och ”flytta in” skall det såklart stå.

   2. Hej! Flytta bredvid? Jag har bott här en längre tid sedan 90-talet i mina numera botgångna broders bostad.Jag har aldrig bott på Parentesen eller Smålands.vs Studenthem i Lund. Jag har inte ens studerat i Lund. Har studerat i Stockholm, Umeå och norra Skåne. Men det hör inte till saken.
    Du säger en gång om året vända högtalare. Det inträffar oftare lille vän och till och med en gång är för mycket för min Tinnitus.

    En gring gammal gubbe.
    född -43

    Den 19 maj 2012 23:43 skrev Disqus :

    1. Jag vände mig mot att du använder allmänt festande vid parentesen som ett argument för att brännbollsfesten inte skall bli av. I det här fallet rör det sig om en dag. 

     Det allmänna festande tål att diskuteras, personligen anser jag att tillståndsmyndigheten tvingar studenterna att flytta sitt festande från sina traditionella platser till platser där grannar och dyl. störs. 

     1. Jodu ”En DAG”! Festandet har pågått i ett par veckor. Det bekräftar även sydsvenskan Jag har ett fönster mot parentesen. Där har varit ett j***la liv hela senaste veckan på inner och yttergård mot gylleholm. Väktare har synts hela veckan Men dom kan inget göra när om det inte blir bråk och vandalisering i större mått.

      Oväsendet bryr dom sig inte om…

      PS jag är INTE emot att sätta stopp för *brännbollen.* Det är oväsendet på kvällar och nätter jag vill sätta stopp för…. Är det så svårt att fatta… : [.

      Den 21 maj 2012 11:14 skrev Disqus :

     2. ”Festandet har pågått i ett par veckor. Det bekräftar även sydsvenskan
      Jag har ett fönster mot parentesen. Där har varit ett j***la liv hela
      senaste veckan på inner”

      Veckor eller veckan?

     3. Läst Sydsvenskan?

     4. Du skrev vecka och sen veckor. Vad ska det vara?

 4. Bildtexten är felaktig. Bilden är uppenbarligen tagen direkt efter den sk. sopfinalen och inte dagen efter som texten anger. Två timmar senare var allt borta och vårens bästa fest gick av stapeln, som den perfekta avslutningen på två grymma brännbollsveckor. Kändes förövrigt tryggt att bli bevakad när man åt frukost i morse. Kul att mina hyrespengar går till något bra! 

You may also like

Gäster tillåts på Parentesen under Valborg

Förra veckan meddelade AF Bostäder att Parentesen skulle