Solig utmaning: sommaren i Lund

Solig utmaning: sommaren i Lund

- in Kultur & Nöje
Kommentarer inaktiverade för Solig utmaning: sommaren i Lund
@Lundagård

Är din bild av sommar-Lund en ensam ökenbuske? Glöm det! I år glassar vi vid poolen, skakar rumpa i Köpenhamn och avnjuter stadsparkserotik. Följ kulturredaktionens val.

KullvingCarl-Johan Kullving

Ärtsafari

Sommartid är skördetid och som stadsbo gör lantluften gott. Åk därför till Bjuv och häng med på Ärtsafarin. Då får du besöka något av södra Sveriges hundratals ärtfält och se när skördetröskorna framrycker i terrängen. Detta följs av en guidad visning på fabriken där ärtorna rensas, sköljs, sorteras och sedan fryses ned. Safarin är på vardagar mellan 9 juli och 3 augusti och ett utmärkt tillfälle att få ta del av svenskt jordbruk.

Badlund

Är du strandad i Lund och pallar inte trampa till Lomma beach? Hitta bra badställen i stan istället. Svalka dig på Källbybadet för en femtiolapp, ha vattenkrig i Lundagård eller köp en vattenspridare att springa igenom. Bada dock inte i sjön Sjön, för det är äckligt.

Tycho Brahe-guide på ven utanför landskrona

Tycho Brahe var en dansk vetenskapsman som gjort ön Ven känd inom både akademiska och astrono-miska kretsar. Från sitt observatorium på ön gjorde han flera viktiga framsteg. Boka en guidad tur på Tycho Brahe-museet under sommarens Ven-besök och lär dig se stjärnhimmeln med nya ögon.

Utomhusfotboll

Har inte du tid, lust eller hryvnja att åka till Kiev och kolla på fotbolls-EM? Dra ihop några polare, investera i en projektor och smäll upp storbilden på närmaste utomhusvägg. Upplev känslan av att vara ”på plats” genom att sitta under bar himmel, skråla med i nationalsången och fira när Sverige avancerar mot finalen.

Kenneth Carlsson

 

Byline-Kenneth-Carlsson-JJ-e1347616562769-230x200Festivalinflation à la Skåne

Alla orter strävar efter att sätta sig själva på kulturkartan. Lösningen heter nästan alltid festival. I Skåne är inflationen så hysterisk att man kan uppleva minst två nya festivaler varje sommarhelg. E-Type i Svedala, Bob Hund i Knislinge eller Björn Ranelid i Skivarp – endast smaken sätter gränserna.

Sex under träd

Kommunpolitikerna ger kultur till de som stannar kvar i Lund. Typ utomhusbio och diverse fotoutställningar. Men esset i Hawaiiskjortärmen förläggs till stadsparken. Under fem sommarkvällar med start 19 juni kommer en kvinna att sitta under ett träd och högläsa erotiska rysare. Christina Claesson heter hon, och tar en hundring för besväret.

Dödssafari

Paris har kyrkogården Père-Lachaise som turisterna flockas kring. Malmö har förstått magin och erbjuder guidade turer i Gamla begravningsplatsen hela sommaren. Sätt The Smiths låt ”Cemetery Gates” på repeat och få ett dött möte med Malmös Karl Marx och Sveriges första världsomseglare.

Utomhouse i CPH

Inled sommarhelgen på andra sidan pölen med festivalen Distortion. När maj blir juni förvandlas Köpenhamns gator till ett gratis elektroinferno. Mot nätterna tar klubbarna över. Självklart avslutas helgen med äkta danskt söndagshygge. Mys, alltså.

Hilda Ärlemyr

HildaArlemyrJJBojkotta duvorna

Trött på kråksången i stan? Haffa en cykel, helst din egen, och spinn iväg till Fågelsångsdalen! Ett tämligen outforskat naturreservat med en porlande bäck och vindlande dalar. Nåja, dal. Cykla Hardebergaspåret mot Södra Sandby, rakt fram, förbi en golfbana, rakt fram, över en väg, rakt fram och du är framme! Dessutom garanterat duv- och ankfritt!

Fredagskonserter

På Tivoli i Köpenhamn heter det inte fredagsmys utan fredagsrock. The Cardigans spelar en av sina få konserter där den 15 juni i år. Dessutom alla danskars dansk Kim Larsen, och gamle gode Timbuktu. Om inte annat kan man åka dit bara för att höra danskar sjunga Fallskärm på svenska!

Häng med 70 plus

Säga vad man vill om de kungliga, men slottsträdgårdar kan de anlägga! Eller så kan åtminstone deras trädgårdsmästare. Inte långt från Lund, närmare bestämt utanför Helsingborg, ligger Sofiero slott med en fantastisk slottsträdgård. Ta dig dit med tåg och buss och var stolt över att du bidrar till att sänka medelåldern.

Världens bästa Niki

Lätt att glömma så här på försommaren, men den mytomspunna årstiden regnar faktiskt ofta bort. Tur att Moderna Museet visar en av världens absolut härligaste konstnärer, Niki de Saint Phalle!

 

About the author

Related Posts

Facebook Comments

You may also like

Filmerna du måste se i jul

Vad gör man när julklapparna är öppnade, julmaten