DEBATT: ”Det ska inte råda något tvivel”

- in Debatt

Studenternas möjligheter till att ställa krav på utbildningen ska vara tydliga genom den uppdaterade rättighetslistan, utlovar prorektor Eva Wiberg i en replik. ”Tyvärr är det idag många som inte känner till att rättighetslistan finns.”

Tack Christian Stråhlman för att du sätter fingret på en väldigt viktig och aktuell fråga: rättighetslistan för Lunds universitets studenter. För ett universitet som strävar efter att vara ett av världens främsta universitet och där studenterna står i fokus ska det inte råda något tvivel om vilka krav som studenter kan ställa på sitt lärosäte. Och kraven ska vara höga.

Lunds universitet var först i landet, 1998, med att införa en rättighetslista och vi är stolta över att vara det första lärosätet som satte studenternas rättigheter på kartan. Sedan dess har listan uppdaterats ett par gånger.

Nu är det återigen dags. Under våren har Utbildningsnämnden vid Lunds universitet tillsammans med  LUS, Lunds universitets studentkårer, satt igång ett förnyelsearbete.

I detta arbete tittar vi bland annat på vilka delar som ska vara bindande föreskrifter och vilka delar som ska utformas som riktlinjer. Under hösten ska arbetet vara klart och skickas ut på remiss i organisationen. Den nya rättighetslistan kommer att träda i kraft den 1 januari 2013.

Min förhoppning är att den förnyade rättighetslistan blir långt ifrån en papperstiger utan ett levande, välkänt, dokument som diskuteras och kommer till användning för såväl studenter som personal.  Tyvärr är det idag många som inte känner till att rättighetslistan finns.

Eva Wiberg