46 nya bostäder står inflyttningsredo för de internationella studenterna, men grannarna har protesterat och framtiden är osäker.
Mitt i centrala Lund har universitetet kunnat hyra ett äldreboende av Lunds kommun för att inhysa studenter direkt från Arrival day.
Men hur länge de har tillgång till boendet vet man inte.
Två av de närliggande bostadsrättsföreningarna har protesterat mot byggnadsnämndens beslut, och vänt sig till länstyrelsen. Där väntas beslut komma inom tolv månader.
— Det rör sig främst om en oro för nedskräpning och en invändning mot att det är för många studenter i området, säger Sara van Lunteren och fortsätter:
– Men vi har lyft fram att det går att kontakta Akademiska hus om de närliggande boendena upplever problem.
Under tiden som ärendet handläggs av länstyrelsen hyr universitets bostadsförmedlare LU Accommodation bostäderna av LKF, Lunds kommuns fastighetsbolag.
– Bostäderna är reserverade för internationella studenter, men finns det plats över så kan vi också hyra ut till svenska, säger Sara van Lunteren på LU Accommodation.
Utöver boendet på Brunnsbo har universitetet också hyrt ett gammalt korttidsboende av LKF på Margaretavägen med 29 platser. Bostäderna hyrs på fem respektive två och ett halvt års basis.
– Vi vill se till att vi kommer över puckeln där många av nittiotalisterna börjar på universitetet, och då behövs det bostäder fort, säger Sara van Lunteren.
– Det är en framgång som vi länge sökt efter, säger studentlivssamordnaren på kommunen, Susanna Hansson.
– Det har fungerat just på grund att vi kollat igenom alla förvaltningar efter lediga lokaler, något som inte har gjorts innan på samma sätt.
Håkan Ekelund på LKF berättar att boendet sedan flera år planerats till att bli ett trygghetsboende för äldre. Men detaljplanerna har inte blivit klara, så under tiden kan universitet därmed hyra lokalerna.
– Det är bra att vi samtidigt kan bidra med bostäder åt studenter under ett par besvärliga år, säger Håkan Ekelund.
Artikeln har uppdaterats efter publicering.