Hårt tryck efter kurslitteratur

- in Studentliv
@Kenneth Carlsson

Terminsstart och rusningen för färsk kurslitteratur är igång. Inne i Andrahandsbokhandelns källarlokaler ringlade köerna under måndagen runt varje bokhylla.

Studenterna spenderar mycket pengar på sina böcker. Men hur mycket?

 

Hur mycket pengar kommer du att lägga på kurslitteratur under första delkursen?

Michaela Nummenpää, 22

– Runt 400 kronor. Jag kollar alltid Andrahandsbokhandeln. När jag började plugga köpte jag allting. Nu kollar jag vad som är viktigt. En del böcker fixar jag på biblioteket, eller läser referens-exen på plats. Men jag gillar att läsa hemma och ofta finns de som e-böcker, även om det är lite jobbigare att läsa framför datorn.

 

Gustav Edén, 32

– 500-1000 kronor. Så lite som möjligt, beror på hur mycket jag kan få tag i andrahand. Nu har jag inte pluggat på sju år, men jag spenderar antagligen mindre nu än då. För att få det billigare brukade jag förr kopiera en del, men nu går det att hitta mycket på nätet.

 

 

Sebastian Hallenius, 22

– Runt 1000 kronor. Jag köper hälften, resten lånar jag eller hittar digitalt. Jag köper de böcker jag inte kan få tag i någon annanstans. Jag lär få spendera en del tid på biblioteket.

 

 

 

Sophie Evholt, 21

– Inte en krona! Min bror läste nationalekonomi innan, så jag ärver hans böcker. Jag spenderade inte mer än 1000 kronor på böcker förra terminen. Resten lånade jag av en kompis.

 

 

 

Daniel Mcphee, 20

– 3000 kronor. Jag köper allt. Man kan ju bara låna böckerna i två veckor. Det här är min första termin på pol.kand och det är mycket kurslitteratur. Jag köper både i andrahand och i vanliga bokhandeln, sen säljer jag böckerna när jag är klar.

 

 

Anna Summer, 24

– I’m only buying three books for this course, maybe for 1000 kronor. I print a lot, especially if I only need one chapter in a book. I had to order one specific book since the second hand didn’t had it. I’m mostly copying pages. I only buy when it is necessary.

 

 

 

Johan Lehmann, 21

– Vet inte än, det är min första statsvetenskapsdag i Lund. Jag ska köpa av en polares flickvän, så vi får se vad hon vill ha. Jag ska nog köpa allt, antingen genom henne eller i andrahand. Jag har pluggat i Nya Zeeland innan och där fick jag det gratis. Här har jag ingen koll, men 2000 kronor som mest.

 

 

Emma Johansson, 19

– 2000 kronor kanske. Förra terminen var min första i statskunskap, och var det väldigt mycket böcker. Nu har jag köpt allt, men senare blir det nog mest den rekommenderade läsningen. Jag kommer inte hinna läsa allt ändå. När jag köper böcker går jag oftast till Franska bokhandeln vid Bankgatan.