Djurkonsumtion med tom retorik

Jesper Alex-Petersen kan inte låta bli att förvånas över hur alla argument kastas överbord till förmån för magkänslan när det kommer till djurkonsumtion.

Alla som debatterar vill uppfattas som rationella och sakliga. Vetenskap sägs trumfa allmänt tyckande och ett enkelt sätt att avfärda någon är att lyfta fram motståndarens fina tanke för att i nästa andetag förklara att den aldrig skulle kunna fungera i verkligheten.

I ljuset av det borde vegetarianer och köttfri måndags förespråkare bara ha öppna dörrar att slå in. Modern näringslära och tillgång på mat gör kött överflödigt för oss. Klimatforskningen tydliggör det orimliga i att lägga tio gånger mer energi än nödvändigt på matproduktion. Och filosofer smular sönder varje försök till moraliskt försvar av djurkonsumtion under de omständigheter vi lever.

Trots det stöter initiativ som Köttfri måndag och kommunala satsningar på vegetarisk kost ständigt på motstånd. För vi gillar att äta kött. Det är gott, billigt och bekvämt. Och människor som normalt pryder sig med förmåga till kritiskt tänkande anser då argument överflödiga.

– Vår uppgift är inte och ska aldrig vara att uppfostra människor, skriver Per Ankersjö (C), kommunalråd i Stockholm.

– Tycker man ska ge fan i andras matval, skriver Johan Ingerö, Göran Hägglunds presschef, i en twitterdebatt.

– I ett fritt samhälle: De som vill äta kött gör det. De som inte vill äta kött gör inte det. I ett sossesamhälle: ’votering!’ skriver högertankesmedjan Timbros Fredrik Segerfeldt, refererad i ETC.

Att högerpolitiker, vars kriminalpolitik i princip alltid är längre straff och fler poliser snarare än förebyggande åtgärder, fördömer matservering som uppfostran är ironiskt. Mer obehagligt är Segerfeldts idé om att demokratiska beslut leder bort från ett fritt samhälle. Johan Ingerö försöker inte ens uppfinna ett argument utan nöjer sig med sin magkänsla. Märkligast i år är dock Göteborgs Tidnings beslut att frångå sitt rapporterande uppdrag. Istället tyckte tidningen att det var lämpligt att ingripa mot musikfestivalen Way out wests initiativ att bara servera vegetarisk mat en helg.

Jag kan förstå att ingen vill bli ifrågasatt angående sina matvanor. Faktum är väl att de flesta inte vill bli ifrågasatta överhuvudtaget. Men när det kommer till djurkonsumtion är det väl ändå dags att inse att vi mest av gammal vana bidrar till onödigt lidande och stigande världshav?

Är du inte övertygad? Ta ett par minuter och kolla:

De filosofiska övervägande som måste göras ifråga om köttkonsumtion. Stanforduniversitetets filosofilexikon: Djurs moraliska status

De psykologiska studiemöjligheter som vår diskrepans mellan moral och handling ger upphov till: Don’t Mind Meat? The Denial of Mind to Animals Used for Human Consumption. Brock Bastian et al.

Djurkonsumtions miljöpåverkan i form av en stor plansch, inklusive källhänvisningar.

Stephen Colberts tal till George W Bush

… eller varför inte parafrasera DNs Hanna Fahl: grönsaker kränker inte dina mänskliga rättigheter.