Endast spåren finns kvar

- in Kultur

Galleri Pictura sparkar igång höstens repertoar med Kim Westerströms utställning Gravity Won’t Fail.

– Det finns en rörelse uppåt, men sedan rör sig allting nedåt och försvinner. Allt åldras och förgås, säger Kim Westerström.

Utställningen har ett konceptuellt tema, men den utgår från ett antal olika tekniker och material som kombineras på olika sätt.

Samtliga installationer, fotografier och material bär alla på spår av olika berättelser – egna och andras. Återkommande teman kretsar kring hemmet, men också kring förlust och erinring.

Många konstverk är en slags dekonstruktioner av föremål av konstnärens egen familjehistoria.

På golvet ligger ett antal glasskivor från hans släkts gamla porträttfoton utplacerade på en vit skiva. På ett bord står en hopsydd, svart, svär av skinn – som en gång i tiden hade en helt annan form och fungerade som familjens soffa i Kim Westerströms hem.

Flera konstverk är en slags drömbilder och minnen från konstnärens barndom. Men många konstverk innefattar föremål av mer diffus karaktär: objekt som har lämnats över likt en stafett och som med tiden har förlorat sitt ursprungliga innehåll.

För Kim Westerström finns det dock en poäng med de obestämda innehållen.

– Jag tycker att det är viktigt att publiken själva lägger sin mening med verken. Varje verk har ju också en titel som man kan utgå från. Man ska också förstå att det utgår en berättelse från materialen, säger Kim Westerström.