Stora delar av de 1,4 miljarderna i myndighetskapital skulle spenderas. Men efter kritik från fakulteter och studentrepresentanter överväger universitetet nu att lägga ännu mer pengar på hög.
Studentrepresentanterna ställde sig bakom fakultetsledningarnas kritik mot att föra upp de outnyttjade forskningspengarna som finns ute i universitetet till central nivå. Där skulle de i tidigare förslag sedan fördelas på punktinsatser.
– Det är inte strategiskt att göra sig av med myndighetskapitalet så snabbt, säger studentkårssamarbetet Lus ordförande, Tora Törnqvist.
Och det ser ut som om kritiken fick gehör. Efter styrelsemötet förra veckan kom ett nytt besked från universitetsledningen.
– Vi har lagt ner de första planerna, och ser nu över fler scenarion, säger universitetsrektorn Per Eriksson.
De scenarion som nu ska presenteras inför nästa styrelsemöte baseras på att en nivå där myndighetskapitalet antigen sänks, höjs eller behålls på dagens beräknade nivå, 1 434 miljarder.
– Det är svårt att få en total översikt på alla forskningsmedel, då de flesta ligger ute på de enskilda forskningsgrupperna, säger Per Eriksson.
En av anledningarna till att universitetsstyrelsen backade från sitt tidigare förslag är att det finns en möjlighet att universitetet omvandlas till en stiftelse. Men utbildningsdepartementet måste först lämna besked om vilken plan de har i stiftelsefrågan, något som väntas under de kommande veckorna, enligt signaler från departementet.
– Om det kommer ett besked i stiftelsefrågan kan det bli aktuellt att behålla mer av myndighetskapitalet, då det är viktigt för att kunna agera självständigt framöver att ha sparat kapital.
Fakta
[checklist]
- Att ha överskott i budgeten kan tyckas vara ett lyxproblem. Men när man är en myndighet i universitetets storlek tillkommer vissa problem. Sedan flera år tillbaka har universitetet inte lyckats omsätta tillräckligt mycket av sina statliga pengar till arbete. Som mest har det så kallade myndighetskapitalet uppgått till 1,6 miljarder.
- Detta har bland annat kritiserats av Riksrevisionen
[/checklist]