Jag rosar

- in Nyheter

Under två veckors tid hade vi en helt fantastisk föreläsare, Eva Kärfve, och jag satt varje dag och tänkte på hur jag skulle hylla henne här i bloggen men det hanns ju aldrig med. Men nu minsann, nu tar jag mig tid!

Jag är lite trött på sociologi och akademi just nu, det bara sprutar ut teorier och alla gubbar, för det är nästan bara gubbar som är sociologer, bara tävlar om att göra det enkla och rätt fundamentala så komplicerat och krångligt som möjligt. Och det är ju fint och begåvat och så men för den pragmatiker jag är så tycker jag liksom bara att men KOM TILL SAKEN! Jag vill inte läsa 800 sidor om att det finns klasskillnader och socialt och kulturellt, för att inte glömma ekonomiskt kapital. Det har jag fattat för längesen. Jag vill veta hur man förändrar strukturer, men ja, förstås, man kan väl kanske inte förändra något utan att verkligen, in i minsta lilla detalj, på djupaste nivå förstå varenda liten atom, liten mekanism i vårt handlingsförfarande.

Jag fattar ju det nånstans, men, jag tycker ändå att det blir lite tjatigt och omständigt ibland och riktigt fasade över två veckor med Marx, Durkheim och Bordieu men. Denna Eva. Vilken pedagog! Hon fick mig att sitta som ett ljus under varenda föreläsning, luta mig fram och kisa med ögonen och få bekymmersrynka mellan ögonbrynen för att verkligen höra varenda ord hon sa. Inte vet jag varför man håller på och kisar med ögonen och sånt när det är med öronen man ska höra men men, det gjorde jag i alla fall. Hon är så bra på att konkretisera tycker jag, och dra roliga, intressanta anekdoter om det hon pratar om, och står inte och läser rakt ur sin powerpoint hela tiden. Vass hjärna liksom för att förenkla det hela. Sen kanske jag inte håller med om allt hon säger, men det behöver man ju inte göra för att tycka att någon är bra på något.

Så, jag ville bara säga att jag är tacksam för hon fick mig att faktiskt bli lite intresserad av de där männen och till och med fatta vad de ville med alla sina ord. Så tycker jag att lärare ska vara. Inte för att jag dissar någon annan för det, vi har fantastiska lärare på sociologen men Eva är nåt alldeles extra.