Skilda världar i nationernas jakt på novischer

- in Nyheter
@Max Jedeur-Palmgren

När röken lagt sig efter inskrivningsperioden, är det över lag glädjande siffror som representanterna för Studentlund kan räkna in. Från att initialt ha tappat ett par hundra medlemmar varje termin stannar minskningen på någon enstaka procent i år.

– Det är såklart väldigt glädjande att vi lyckas hålla den höga nivån av anslutning till Studentlund som vi har. Det visar på att konceptet fungerar, säger Björn Johansson, ordförande för Kuratorskollegiet som är samarbetsorganet för alla Lunds nationer förutom Smålands.

Allt eller inget. Det var lösningen som merparten av studentorganisationerna uppfann i Studentlund, för att bemöta kår- och nationsobligatoriets fall. Men trots ett allt mer intensifierat samarbete förblir nationerna bittra rivaler på ett område – i jakten på novischer.

När nationerna ska locka till sig så många som möjligt av de knappt 6 000 nya studenterna som vill komma åt det som generellt räknas som Lunds studentliv, är det en kamp om att säkra en fortsatt god återväxt. Och i den kampen har det gått olika bra för nationerna.

Wermlands har liksom i fjol svårigheter att såväl locka till sig nya medlemmar som att behålla gamla. Vid kontrolltillfället hade Wermlands enbart 810 medlemmar, en minskning med tolv procent på ett år, vilket gör dem till den minsta av de studentlundsanknutna nationerna. Endast Smålands nation med 457 medlemmar är mindre. Även Sydskånska nationen och Krischanstad nation visar nedgående trender i attraktionskraft.

Mer glädjande tider är det för till exempel Blekingska nationen som i medlemsantal har krupit en bit över 1000-strecket, och är en 14 procent större nation än förra året. Också Malmö nation, som lockar flest novischer i förhållande till sin totala storlek, har haft en bra höst.

– Men man ska inte stirra sig blind på siffror. De säger inte allt om hur det går för en nation. Inte ens ekonomiskt eftersom medlemsintäkterna egentligen är en väldigt liten del av den totala omsättningen. En nation med få medlemmar kan fortfarande fungera väldigt bra, med engagerade för- och tjänstemän och bra uppslutning på sina aktiviteter, säger Björn Johansson.

– Hur många novischer en nation lyckats locka speglar mest populariteten just nu, och sådant går alltid i vågor. Wermlands nation var till exempel tredje störst för inte så länge sedan, säger han.

 

Hallå där nationerna!

 

Sofia Smede, kurator på Wermlands nation, som precis som i fjol tappar flest medlemmar.

Hur känns det?

– Jag satt ju inte förra höstterminen, men det är klart att det är tråkigt. Fast jag tycker det känns bra ändå, både våra klubbar och vårt kafé går bra.

Hur jobbade ni för att locka nya medlemmar i år?

– Jag känner inte att jag behöver gå in på sättet vi lockar nya medlemmar på, så det vill jag inte kommentera.

Hur ser du på medlemstappet i Studentlund generellt?

– Man märker av det, men jag tror det börja stabiliseras nu, så att vi vet hur många vi har att jobba med.

Ni låg i botten även förra året. Känner du dig orolig?

– Nej, det gör jag inte. Jag tror vändningen kommer.

Hur ska ni göra för att det ska ske?

– Det kan jag inte svara på just nu.

 

Cecilia Patriksson, kurator på Blekingska nationen som har ökat sitt medlemsantal mest sedan i fjol.

 

Ni har ökat mest, hur känns det?

− Det är jätteroligt. Jag tror vi är den enda nationen som har ökat antalet medlemmar sen kårobligatoriet föll. Det känns jättebra.

Hur kommer det sig?

− Vi har blivit mycket bättre på att marknadsföra oss. Vi har en väldigt platt organisation, så man kan påverka ganska mycket. Sen säger många att vi är väldigt öppna och välkomnande. Vi får många nationsbytare till oss, såna som varit med i en nation och sen kommer till oss för att de märker att de gillar det vi gör.

Hur ska ni göra för att fortsätta locka medlemmar?

– Vi ska fortsätta att synas och höras. Det är något som vi har lagt väldigt mycket krut på. Sen så ska vi fortsätta att hitta bra bokningar till våra klubbar.

 

Klara Schultz, kurator på Sydskånska nationen, vars medlemsantal har minskat nio procent sedan i fjol.

Vad beror det på?

– Jag vet inte. Medlemsantalet i Studentlund sjunker överlag så jag tror inte det har med vår verksamhet att göra.

Men varför tappar ni mer än många andra?

– Jag vet inte riktigt. De gör väl kanske något som vi inte gör. Vi kan bara jobba med att ha bra marknadsföring och trevligt bemötande. Vi kan inte tvinga någon att gå med i vår nation.

Är det ett problem att inte lika många skriver in sig hos er?

– Nej, det är inget problem. Folk har olika skäl för att gå med i en nation, till exempel för att det är där deras kompisar hänger.

Hur ska ni göra för att få fler medlemmar?

– Vi får se inför nästa termin. Men jag tror att hela Studentlund måste jobba med det här.

 

Martin Mattson, kurator för Malmö nation som har ökat sitt medlemsantal med sju procent sedan i fjol.

Hur känner du för det?

– Det är väldigt kul och ett tecken på att det vi gör är attraktivt för folk. Det känns som vi är på väg åt rätt håll.

Varför har ni lyckats locka många?

– Vi är en av få nationer som har öppet varje dag, så folk kan sitta här och plugga. Det är stor rotation på människor och det är kul att vara här.

Har du några tips till andra nationer?

– Jag vet inte om jag kan ge tips till andra. Det kommer alltid att gå i vågor, men jag tror man ska försöka förvalta nationens tradition samtidigt som man håller sig i tiden.

Hur jobbade ni för att locka folk?

– Vi har jobbat mycket med marknadsföring och vår profil. Vi har jobbat mycket med sociala medier. Vi försöker se till att ligga i framkant när det gäller allt från det till artistbokningar.

Artikeln har korrigerats efter publicering, då den tryckta versionen av artikeln hade felstavade namn. Detta beklagas. 

Fullständig statistik 

http://lundagard.se/wp-content/uploads/2012/10/BETALT-NATION-sida-11.pdf

http://lundagard.se/wp-content/uploads/2012/10/BETALT-NATION-sida-21.pdf

http://lundagard.se/wp-content/uploads/2012/10/BETALT-NATION-sida-31.pdf

http://lundagard.se/wp-content/uploads/2012/10/BETALT-NATION-sida-41.pdf