Precis hemkomna från den tredje och sista presidentvalsdebatten med tema utrikespolitik. Obama har verkligen lyckats återhämta sig från den katastrofala första debatten och verkar enligt de första mätningarna tagit hem en svag seger. Där vi befann oss, på Republikanernas debate watch party var tongångarna som väntat annorlunda. Här hurrades det friskt när Romney fick in sina punchlines och buropen duggade tät under Obama. Att partyt hölls på en tysk pub med trevliga ölpriser bidrog nog också till stämningen.
De vi pratade med på förhand lyfte alla fram attacken i Benghazi som den absolut största frågan. För Republikanerna är händelsen ett tecken på att USA tappat respekt i omvärlden och Obama anklagas för att vara vek och ursäktande mot terroristerna. Från demokratiskt håll lyfts å andra sidan Romneys snabba kritik mot presidenten upp som ett tecken på dåligt ledarskap. Båda sidor svingar vilt med terrorattacken som ett slagträ för att vinna Vita Huset. Samtidigt känns det inte som att någon är intresserad av händelsen i sig själv, snarare utnyttjas den för att förstärka de argument som båda sidorna redan använder mot varandra.
På det stora hela bjöd debatten på få överraskningar. Precis som i Sverige vinns inga val på utrikespolitik så båda kandidaterna gjorde sitt bästa för att försöka prata viktigare frågor istället. Det blev mycket ekonomi men också en del utbildning. Främst blev det jobb, jobb och så lite statsskuld. Båda kandidaternas grundfilosofi, att det krävs ett starkt USA som kan leda världen, kräver också en stark och livlig ekonomi.
Största skillnaden mot 2008 års debatt måste vara att mänskliga rättigheter var helt frånvarande i debatten. Efter Bushåren rådde en livlig diskussion om tortyr, integritetskränkande lagar och om Guantanamolägret. Obama har gått ytterligare ett steg längre genom att använda förarlösa flygplan (drönare) för att döda misstänkta terrorister utomlands. Till och med infödda amerikaner har på detta sätt avrättats utan någon rättegång. Romney fick en fråga om drönare och konstaterade kort att han delade presidentens uppfattning på det området. Många vi talat med, såväl demokrater som republikaner, ser dock drönarna som ett stort problem och en stor rättighetskränkning. I media är frågan död.
Debattrundorna slut och valet går därmed in i sitt absoluta slutskede. Denna tredje och sista debatt lär inte påverka valrörelsen nämnvärt. Nu är det istället upp till de båda kandidaternas valkampanjer att försöka förändra valvindarna och då lär utrikesfrågorna snabbt glömmas bort igen.