Karnevalen överklagar skattesmäll

- in Nyheter, Studentliv
@Jacob Hederos

Skattesmällen på 108 430 kronor till förra Lundakarnevalen överklagas.

– Vi hoppas på att avgiften kan undanröjas helt, säger karnevalsgeneralen Erik Neppelberg.

 

I onsdags förra veckan lades överklagan på posten. Efter att karnevalen i våras misslyckats med att få igenom sin omprövning hos Skatteverket, ska nu ärendet utredas vidare hos förvaltningsrätten.

Summan som diskuteras är de 108 430 kronor som karnevalen ålagts att betala i förmånsbeskattning för de nära 5 000 ideella medarbetare som fått ersättning i form av mat och dryck för sitt deltagande.

– Vi hoppas på att avgiften kan undanröjas helt. Detta då vi anser att det uppdrag som utförs inte ska ses som arbete utan som hobbyverksamhet , säger Erik Neppelberg, karnevalsgeneral och talesperson i ärendet.

– Vi har tittat på prejudikat från högsta domstolen som har bedömt att hobbyverksamhet och ersättning som har utgått i samband med detta inte kan räknas som avgiftspliktig.

Nu ska ärendet först handläggas hos skatteverket innan det vidarebefordras till förvaltningsrätten.

– Det hade varit skönt att få detta på plats innan nästa karneval drar igång i februari, säger Erik Neppelberg.

Vad kan det få för konsekvenser om ni inte får igenom er överklagan?

– Det kan påverka hur student- och andra ideella organisationer i framtiden arbetar administrativt med bokföringen om vi ska behöva dokumentera varje jobbarlunch på nationen. Om vi kan börja förmånsbeskattas för varje macka så kommer det att bli helt bisarrt.

 

Lyssna på Radio AFs Studio 3 klockan 15:00 för ett längre reportage om karnevalens tvist.

Fakta

[checklist]

Läs även: Karnevalens omprövning under utredningoch ”Skattehot mot det ideella studentlivet”

  • Detta är Konsekvensscenariot:
  • Direkta Grundplåten till karnevalen 2014 mer än halveras. Delen av vinsten som ska betalas ut till de involverade kårerna (som är huvudmän), dröjer och blir betydligt mindre än väntat. Tids- och kapitalkrävande rättslig process för Lundakarnevalen.
  • Långsiktiga
  • Osäkerhet hos studentorganisationer kring hur man ska behandla sina ideella medarbetare. Konsekvenserna om Skatteverkets bedömning står sig blir att ta beslut om man vill: 1) betala för sig som man ska. 2) ändra rutinerna för hur man visar tacksamhet till sina ideella medarbetare. 3) aktivt försöka kringgå vad de är skyldiga att skatta. Ett större intresse för studentorganisationer från Skatteverkets sida. Större krav på skattemässigt kunnande bland studentorganisationer. Mindre pengar i studentlivet.
  • Karnevalens ekonomi
  • 1990 Omsättning: 11,4 milj. Vinst: 0,8 milj.
  • 1994 Omsättning: 20,5 milj. Vinst: 1,4 milj.
  • 1998 Omsättning: 16 milj. Vinst: 0.
  • 2002 Omsättning: 22 mkr Vinst: 260 tkr
  • 2006 Omsättning: 21 mkr Vinst: 46 tkr
  • 2010 Omsättning: 25 mkr Vinst: 200 tkr

[/checklist]