Kommer ibland tankarna över dig att det kommer ett liv efter Lund, studentrum och tillfälliga inackorderingar? Står du i LKF:s rekordlånga bostadskön och deppar? Lundagård har varit i Malmö och letat lägenhet.
LKF, Lunds kommunala fastighetsbolag, har numera en rekordlång bostadskö på 42 000 sökande, men frågan är hur välkänd Malmös kommunala bostadskö Boplats Syd är. Lundagård bestämde sig för att ta reda på mer om grannstadens boendealternativ och begav sig 20 minuter söderut.
Krister Hjelm möter upp på Boplats Syds kontor i Lejonpassagen i centrala Malmö. Han är chef för den kommunalt drivna bostadskön och här ”håller han” i nycklarna till det ständigt ökande antal lägenheter som ingår i kösystemet. I dagsläget står 29 000 personer som registrerade bostadssökande i kön och man förmedlar cirka 3 000 lägenheter per år. Det gör Boplats Syd till Malmös största bostadsförmedling.
Kön är ung, endast tre år gammal och den övervägande andelen lägenheter som förmedlas kommer från det kommunala bostadsbolaget MKB. Enligt Krister Hjelm själv jobbar de på att få med privatägda lägenheter på daglig basis.
– Allmännyttan är det vackraste ordet jag vet, utbrister han leende där han sitter i en fåtölj på sitt kontor, en spiraltrappa upp i byggnaden.
Ordet ”transparens” verkar komma som god tvåa, ännu ett ord han gillar apropå nyttan av ett tydligt bostadskösystem.
– Det är inte schysst att de säger nej till dig men ja till mig. Varför gör de det? Det ska finnas tydliga regler, du ska förstå i så fall varför du får ett nej.
Har du bestämt dig för att stanna i skåneregionen efter att plugget är klart kan det vara värt att slänga ett öga på den här kön. Det tillkommer fler lägenheter till kön dag för dag, och det inte bara i Malmö.
Men 300 kr i avgift per år för att köa?
– Det kan låta mycket, men i vårt fall så finansieras verksamheten till största del av köavgiften.
I dagsläget kan man hitta lägenhet genom Boplats Syd i hela Malmö och dess kranskommuner och nu ramlar det även in lägenheter från Lomma och Staffanstorp.
Genomsnittlig kötid till drömlägenheten är 2,5 år, men klarar du dig utan stuckaturer, balkong mot söder och kamin i vardagsrummet kan väntetiden vara någon månad bara. Den kötid som krävs varierar stort helt enkelt mellan olika stadsdelar och delområden.
Krister Hjelm är bestämd i sin uppfattning om att det behövs schyssta kösystem. Han menar att ett av de största bostadspolitiska problemen idag är att ungdomar har svårt att få lägenhet, och han anser att ett rättvist kösystem är en del av lösningen.
– Det är ett problem när hyresvärdar kan göra skillnad på folk och folk. Man kan inte bortse från att det är lättare för en vit, medelålders man med fast jobb att få en lägenhet när hyresvärden får välja sin hyresgäst själv.
– Jag själv är ett exempel på en person som har lätt att få en lägenhet. Jag är medelålders av medelklass, gift och har inga hemmaboende barn. Lika lätt är det exempelvis inte för ungdomar.
Ett problem för Boplats Syd verkar vara att få med de privata hyresvärdarna i kösystemet. Varför är det så?
– Den största anledningen till att det svårt att övertala de privata fastighetsägarna är som jag sa att de hellre väljer sina hyresgäster själv. Att det sedan kan leda till både tvivelaktiga urvalsprinciper och diskriminering är just de problem som jag vill arbeta bort genom att få fastighetsägarna att släppa lägenheter till vår bostadskö.
En viss övertalningsförmåga måste han nog ändå ha eftersom fler och fler hyresvärdar de facto ansluter sig och släpper sina lägenheter till kön. Hyreslägenheter från Lomma och Staffanstorp ansluter de närmaste månaderna och Krister Hjelm räknar med att få in fler lägenheter i kösystemet runt om i Skåne.
– Det finns en anledning till att vi heter Boplats Syd och inte Boplats Malmö.
Text och foto: Jessica Christoffersen och Martin Wikberg Grissler
Fakta
[checklist]
Boplats Syd och LKF
- Boplats Syd ägs av Malmö stad och utbudet består både av kommunala och privatägda lägenheter.
- Under 2011 kom 16 procent av de förmedlade lägenheterna från privata fastighetsägare.
- En årsavgift på 300 kr erlägges, sedan börjar lägenhetssökandet.
- Under 2011 förmedlades 3 195 lägenheter, vilket var en ökning med 700 lägenheter från föregående år.
- Verksamheten finansieras av den årliga avgiften (300 kr). På sikt förväntas dock verksamheten att bli helt självfinansierande. Det kunde vid bokslutet för 2011 konstateras att Boplats Syd uppvisat ett underskott gentemot budget om cirka 0,5 mkr – framförallt förklarat av att antalet betalande (28 500) var något färre än budgeterat samt att kostnaderna för det webbaserade förmedlingssystemet var högre än budgeterat.
- LKF står för Lunds Kommuns Fastighets AB. Det är ett helägt kommunalt bolag.
- LKF har bostäder i Stångby, Dalby, Södra Sandby, Veberöd, Genarp, Lunds stad och Revinge.
- LKF äger och förvaltar cirka 8 700 lägenheter, motsvarande 40 procent av alla hyresrätter i kommunen.
- Mellan 15 000–20 000 Lundabor är hyresgäster hos LKF.
- Källa: LKF
[/checklist]