Erik Hultgren och Isak Engqvist bevakar valen i USA på plats.
”Det tog mindre än en vecka, så hörde jag det första gången: Vi svenskar är ju bäst i världen.” Så sammanfattade den finske utrikeskorrespondenten Björn Östling sin upplevelse av Sverige. Ett land där nationalism är fult, men där invånarna från barnsben får lära sig att svensk sjukvård, demokrati, trygghetssystem, bistånd, ja det mesta, befinner sig i världsklass. Och den som tror de är bäst tror sällan att de kan lära av andra.
När ni läser detta befinner vi oss troligen i USA för att studera den amerikanska valrörelsen. Världens största ekonomi och enda supermakt ska välja ledare för de kommande fyra åren. Mängden lärdomar och erfarenheter att ta med sig hem borde vara oändlig. Gemene svensk verkar dock mestadels vara intresserad av valrörelsens tabbar och avigsidor.
I en intervju med Sveriges Radio inför vår resa fick vi börja med att svara på frågan:
”Skulle inte den amerikanska valrörelsen bli bättre om de lärde sig av svensk kvalitetsjournalistik?”. Ingen fråga behandlade vad vi skulle kunna lära oss av dem.
Studentvärlden är minst lika introvert. Den 10 oktober besökte den amerikanska ambassadören Mark Brezinski Lund. Såväl pressträffen på förmiddagen som frågestunden med ett hundratal studenter blev en orgie i svensk självupptagenhet.
”Vad har du lärt dig av Sverige under din tid här?”
”Vad kan USA dra för nytta av ett samarbete med Sverige?” och så vidare.
Uppenbarligen var det viktigare att gotta sig i den egna självgodheten än att vidga sina vyer. Men visst kan vi svenskar också lära av andra? Nya intryck, idéer och tankar skapas när människor från olika delar av världen möts och de blir allt viktigare i den framtidsutveckling vi alla är en del av.
Under vår resa i USA kommer vi att blogga på valbloggen.lundagard.se. Som svenskar kommer vi se med förvåning på pengarullningen, de religiösa inslagen, den spektakulära medierapporteringen och mycket mer. Men vår förhoppning är att se förbi våra invanda tankesätt, lära oss något nytt och kanske våga tänka tanken att allt inte är bättre i Sverige. Det kanske du också ska kunna göra?
Isak Engqvist
Erik Hultgren
Fakta
[checklist]
Erik Hultgren, 26, är den tidigare statsvetaren och Lundagårdsmedarbetaren som dokumenterar resan både genom linsen och med hjälp av tangentbordet. Isak Engqvist, 24, är juriststudenten och Var Gladspexaren som tidigare skrivit ledare på Hallands nyheter. På bloggen utlovar han allt från rankningar av presidentkandidaternas spellistor på spotify till politiska analyser av de kommande debatterna.
[/checklist]