I den moderna världen har politik alltid varit männens domän. I Sverige, såväl som i alla andra västländer, är det män som dominerar i partiernas ledarskikt och på de viktiga ministerposterna. Jämfört med vårt hemland är dock USA korvfestarnas korvfest. Våran resa har gått från stort till smått. Från stora kampanjmöten med presidentkandidaterna till små intervjuer med studentföreningar och ungdomsförbund. Av alla organisationer och partiavdelningar vi pratat med har alla, utom en, hänvisat oss till män. Det är män i studentförbundens toppskikt, det är män som ledar lokala ungdomsavdelningar och det är män som hänger på de andra männen för att träffa oss på intervju. Ni som reagerat över att intervjuerna och bilderna på bloggen nästan enbart är på män: det är så politiken ser ut här på andra sidan Atlanten. Vi visar hellre upp verklighetens imperfektioner än önskvärda fantasier.
Paradoxalt nog har en av valrörelsens viktigaste frågor varit så kallade ”women issues”. Lika lön för lika arbete, aborträttigheter och arbetslösheten bland kvinnor var hett stoff i den andra presidentdebatten. Lily Ledbetter Fair Pay Act, den första lagstiftning som Barack Obama godkände som president, utökar rättigheterna att stämma arbetsgivare för lönediskriminering. Från konservativt håll är man skeptisk och Romney har hittills duckat på frågan om han skulle dra tillbaka lagstiftningen. Också i abortfrågan har Mitt Romney gett tvetydliga budskap. Obama förlorar samtidigt på att den ekonomiska utvecklingen lett till allt högre arbetslöshet bland kvinnor. Båda sidor kämpar med sina argument.
Kvinnornas röster har varit viktiga att håva in för de båda kandidaterna i årets val. Kanske skulle det bli lättare om de som fiskade inte enbart var män?