Att universitetets egen hemsida väljer att hjälpa nya studenter i sökandet efter studentnationerna är kanske inte så konstigt. Smålands nation är dock kritisk mot att deras nation inte funnits med i informationen som universitetet lagt upp till nya studenter.
Sedan i mitten av oktober fram tills i tisdags eftermiddag stod det förutom punkter som ”registrera dig” och ”aktivera ditt StiL-konto” på Lunds universitets hemsida, att de skulle ”gå med i Studentlund”. Allt enligt universitetets guide för vad studenterna bör tänka på att ordna kring sina studier och fritiden.
Formuleringen väckte dock ont blod i den nation som valt att stå utanför Studentlund, Smålands nation. Leonard Berge är nationsombud där:
– Jag kontaktade universitetet eftersom vi inte fanns med som ett alternativ bland nationerna. Inom Smålands nation är vi frustrerade över att behöva påminna Lunds universitet om att även vi är en del av studentlivet, säger Leonard Berge och fortsätter:
– Vi tröttnar helt enkelt på att Lunds universitet sätter ett så tydligt likhetstecken mellan studentlivet och Studentlund. Ofta när representanter för Lunds universitet talar om studentlivet så nämns Studentlund i sammanhanget men inte Smålands.
Vad innebär det att ni har saknats på listan?
– För nya studenter ger det en tråkig bild när man inte upplyser om alla alternativ. Vi bidrar med en bredd av verksamheter som studenterna missar om de inte aktivt letar upp oss. Jag tycker att det är olyckligt att vi inte får synas på samma sätt som Studentlund.
Han tillägger:
– Vi har inget emot Studentlunds verksamhet men att universitetet uppmanar studenter att gå med i Studentlund utan att informera om att vi också är ett alternativ och en del av studentlivet känns märkligt.
Nationsobligatoriet som funnits sedan 1667 avskaffades för studenterna i Lund 2010. Det innebär att ingen student är längre tvungen att gå med i en nation för att få studera på universitetet. Däremot finns en mängd andra anledningar till att frivilligt gå med i en nation. Nationerna kan även vara speciellt viktiga för studenter som kommer nyinflyttade till Lund och som inte vet vart de ska vända sig för att möta likasinnade och skapa nya kontakter
Enligt Leonard Berge utgjorde punkt nummer fem på universitetets checklista ett allvarligt exempel på hur Smålands nation förbises och under måndagen kontaktade han webbadministrationen på Lunds universitet.
Tidig tisdagseftermiddag hade universitetet ändrat informationen i sin checklista till en mer generell information om hur man hittar kårer och studentnationer.
– Vi har fått in indikationer på att vi har brustit i informationen och vi arbetar löpande med att uppdatera våra informationssidor, säger Louise Larsson, webbredaktör.