Smålandskritik mot universitetet

Smålandskritik mot universitetet

- in Nationer, Studentliv, Studentlund
Kommentarer inaktiverade för Smålandskritik mot universitetet

Att universitetets egen hemsida väljer att hjälpa nya studenter i sökandet efter studentnationerna är kanske inte så konstigt. Smålands nation är dock kritisk mot att deras nation inte funnits med i informationen som universitetet lagt upp till nya studenter.

Sedan i mitten av oktober fram tills i tisdags eftermiddag stod det förutom punkter som ”registrera dig” och ”aktivera ditt StiL-konto” på Lunds universitets hemsida, att de skulle ”gå med i Studentlund”. Allt enligt universitetets guide för vad studenterna bör tänka på att ordna kring sina studier och fritiden.

Formuleringen väckte dock ont blod i den nation som valt att stå utanför Studentlund, Smålands nation. Leonard Berge är nationsombud där:

– Jag kontaktade universitetet eftersom vi inte fanns med som ett alternativ bland nationerna. Inom Smålands nation är vi frustrerade över att behöva påminna Lunds universitet om att även vi är en del av studentlivet, säger Leonard Berge och fortsätter:

– Vi tröttnar helt enkelt på att Lunds universitet sätter ett så tydligt likhetstecken mellan studentlivet och Studentlund. Ofta när representanter för Lunds universitet talar om studentlivet så nämns Studentlund i sammanhanget men inte Smålands.

Vad innebär det att ni har saknats på listan?

– För nya studenter ger det en tråkig bild när man inte upplyser om alla alternativ. Vi bidrar med en bredd av verksamheter som studenterna missar om de inte aktivt letar upp oss. Jag tycker att det är olyckligt att vi inte får synas på samma sätt som Studentlund.

Han tillägger:

– Vi har inget emot Studentlunds verksamhet men att universitetet uppmanar studenter att gå med i Studentlund utan att informera om att vi också är ett alternativ och en del av studentlivet känns märkligt.

Nationsobligatoriet som funnits sedan 1667 avskaffades för studenterna i Lund 2010. Det innebär att ingen student är längre tvungen att gå med i en nation för att få studera på universitetet. Däremot finns en mängd andra anledningar till att frivilligt gå med i en nation. Nationerna kan även vara speciellt viktiga för studenter som kommer nyinflyttade till Lund och som inte vet vart de ska vända sig för att möta likasinnade och skapa nya kontakter

Enligt Leonard Berge utgjorde punkt nummer fem på universitetets checklista ett allvarligt exempel på hur Smålands nation förbises och under måndagen kontaktade han webbadministrationen på Lunds universitet.

Tidig tisdagseftermiddag hade universitetet ändrat informationen i sin checklista till en mer generell information om hur man hittar kårer och studentnationer.

– Vi har fått in indikationer på att vi har brustit i informationen och vi arbetar löpande med att uppdatera våra informationssidor, säger Louise Larsson, webbredaktör.

Facebook Comments

0 Comments

 1. Ska universitetet verkligen göra reklam för vissa studentorganisationer och inte andra? Antingen får man väl länka information till alla eller strunta i det helt kan tyckas.

 2. Surt sade räven… Väljer man att marginalisera sig får man kanske räkna med att bli marginaliserad även av andra.

  1. Det är väl en sak att inte delta i Studentlundsamarbetet och en annan att inte vara en studentnation. Smålands är inte mindre studentnation nu än de var innan Studentlund startade, så varför ska de inte stå med?

  2. Problemet är att Universitetet är en statlig myndighet. Att göra ett subjektivt urval blir att gynna enskilda aktörer framför andra, vilket statliga myndigheter inte ska göra.

 3. hej hej jag håller med! även om det i det här fallet kanske var på grund av en miss eller slarv eller vad som är det viktigt att alternativa bilder av vad ”studentliv i lund” kan innebära förmedlas till potentiella ly-studenter.

 4. Teknologkåren finns ju tydligen med på Studentlunds webbplats, trots att den kåren inte är medlem av Studentlund. http://studentlund.se/teknologkaren/ , Varför går inte det att lösa även för Smålands?

  1. För att teknologkåren inte är en konkurrent till Studentlund på samma vis som Smålands Nation är.

  2. Hej Linus,

   Vi på Smålands nation har talat om detta med Studentlund och snart så kommer vi dycka upp där med en informations sida liknande den teknologkåren och doktorandkåren har.

You may also like

Antikarneval – fast ändå inte

Under Lundakarnevalen kommer Smålands nation att anordna ett