1,6 miljarder i outnyttjat kapital. Nu har universitetsstyrelsen preliminärt beslutat vad de ska göra med överskottet.
Långköraren om vad som ska göras med universitetets överskottspengar har fått ett första avslut. Under universitetsstyrelsens möte på fredagseftermiddagen enades styrelsen kring ett mål om att myndighetskapitalet ska hamna på 5 procent för utbildningsdelen, 10 procent för forskningsdelen.
Men hur de ska uppnå målet, och vad som ska göras med pengarna, är fortfarande oklart. Styrelsen beslutade att det ska tillsättas en utredning i frågan, som ska få sina direktiv från universitetsledningen efter styrelsens möte i februari. Därefter ska frågan utredas ytterligare till hösten.
– Vi tycker att de talar med dubbla tungor, dels så säger de att det ska genomföras en utredning för att bestämma vad som ska göras med kapitalet när det är samlat, men samtidigt så sätter de ett mål innan för vad det ska vara, säger Tora Törnquist, Lunds universitets studentkårers ordförande, Lus.
– Men vi förstår också att att de vill nå ett avslut i frågan, och nu blev det en fungerande kompromiss.
– Vi behöver påbörja arbetet, och sedan får vi se vad för detaljregleringar som ska styra arbetet framöver, säger rektor Per Eriksson och fortsätter:
– Vi diskuterar för tillfället också en mer solidarisk modell, där exempelvis institutioner på universitetet som hotas av nedskärningar ska få mer hjälp av sin fakultet och av universitetsledningen.
Målet ska enligt styrelsens nuvarande beslut vara uppnått 2017.