Trots Sveriges högsta söktryck inom teknisk inriktning tvingas Lunds tekniska högskola att begränsa antalet platser till två av sina utbildningar. Teknologkårens ordförande efterfrågar nu mer involvering från näringslivet.
Tidigare i veckan fick rektor för LTH, Lunds tekniska högskola, Anders Axelsson fatta beslutet att utbildningarna Tekniskt basår såväl som Livsmedelsteknisk utbildning vid Campus Helsingborg stoppar antagning tills vidare. Beslutet fattas med anledning av att fakulteten under en längre tid bedrivit undervisning till fler studenter än vad man beviljats pengar från staten för.
Beslutet beskrivs av Teknologkårens ordförande Rasmus Kjellén som ett nödvändigt ont.
– Ett beslut vi inte vill ska tas, men som vi vet måste tas. Man kommer att behöva skära ned någonstans eftersom vi inte har råd att upprätthålla den produktion som vi har idag, säger Rasmus Kjellén.
Rektor vid Campus Helsingborg, Jesper Falkheimer, delar samma uppfattning.
– Jag har förståelse för att beslutet togs med tanke på den överproduktion som förekommit hos LTH. Känns särskilt synd att just tekniskt basår läggs ned med tanke på syftet programmet har – man minskar på möjligheterna för blivande studenter att ta sig in på ingenjörssidan, säger Jesper Falkheimer.
Parallellt med LTH:s åtstramning har Chalmers och Kungliga tekniska högskolan fått utökade resurser för nya studenter trots ett lägre söktryck än LTH, något som uppmärksammats från flera håll i debatten.
– Eftersom vi, till skillnad från Chalmers och KTH är en fakultet istället för en fristående teknisk högskola, bestämmer Lunds universitet hur mycket resurser som fördelas till just LTH, säger Rasmus Kjellén.
Den livsmedelstekniska utbildningen kommer i framtiden att förflyttas till Lund, medan Tekniskt basår tillfälligt läggs ned. Men nuvarande studenter på respektive program behöver inte oroa sig för sin studiegång, menar Kjellén.
– Alla som går programmen för tillfället får fullfölja sina studier. Det är endast framtida antagning som stoppas, med start hösten 2013. Det ligger ju även en paradox i att ha kvar just tekniskt basår, som är en rekryteringsutbildning för att generera mer platser till LTH när vi i dagsläget ligger på ett överskott av studenter, sökande såväl som antagna, säger Rasmus Kjellén.
Kritik mot beslutet har bland annat kommit ifrån livsmedelsbranschen, som menar på att man ytterligare motarbetar det behov av högskoleutbildade tekniker som behövs inom arbetsområdet.
– Det man kunde hoppas se i framtiden, nu när livsmedelsindustrin uppmärksammar hur viktig en utbildning inom deras område ter sig, är att industrierna går in och stöttar utbildningen, säger Rasmus Kjellén.
Den lokalbrist som Campus Helsingborg har fått tackla tidigare har redan planlagda lösningar, och den nedskärning som LTH genomför har tagits i beaktande.
– Vi sysslar i dagsläget med en ombyggnad av Campus Helsingborg i samarbete med LU byggnad. Det här togs med i beräkningarna inför ombyggnaden, men utgör ingen central del i projektet, säger rektor Jesper Falkheimer.
text: Linus Kajander