Ska kårerna dela med sig av huvudmannaskapet i Lundakarnevalen? Det är en av frågorna som ska behandlas i måndagens karnevalsorgan.
Karnevalen styrs idag gemensamt av stora delar av studentlivet. I varje arbetsorgan är det praxis att representanter sitter med från kårer, nationer och Akademiska föreningen, AF. Den enda instans där så inte är fallet är det högsta beslutande Karnevalsorganet, där bland annat den arbetsledande karnevalskommittén väljs, som leder de uppskattningsvis 5 000 karnevalister som skapar karnevalen 2014.
Det är denna fråga som AF och nationssamarbetet Kuratorskollegiet nu vill arbeta för att förändra. I en gemensam skrivelse till måndagens organ uppmanar de nu till att ett gemensamt huvudmannaskap ska införas.
– Hela studentlivet samarbetar annars i karnevalen, nu vill vi höra hur organet ställer sig till att även inkludera oss i organet, säger Kuratorskollegiets ordförande Magdalena Stadler.
– Huvudmannaskapet innebär främst ett symbolisk delande av ledningen i karnevalen och inte något ekonomisk ansvar för vare sig nationerna eller AF, säger Akademiska föreningens verksamhetschef Emelie Hult.
Diskussionen startade i höstas, när Erik Neppelberg och Emma Jangö från 2010 års karnevalskommitté uppmanade organet till att ta tag i frågan.
– I praktiken är det så att alla är med, men i teorin och i stadgarna fungerar det inte så. Vi ville öppna diskussionen för att alla ska vara med, säger Erik Neppelberg som också var Karnevalsgeneral 2010.
Men intresset från kårerna ser preliminär inte så ljust ut.
Nu i andan av gemenskap när Studentlund samlar stora delar av studentlivet – är det inte aktuellt att ta in även AF och KK?
– Vi får se hur det utvecklar sig, men jag tror inte att det blir aktuellt att AF och KK inkluderas som huvudmän i karnevalen, säger studentkårssamarbetet Lus vice ordförande Nicolai Slotte.
Varför inte?
– Frågan har diskuterats vid tidigare karnevaler, och då har kårerna inte varit intresserade av att göra några förändringar i huvudmannaskapet, men kårerna har alltid välkomnat de andra organisationernas deltagande.
AF och KK har begärt att få in en skriftligt svar på sin fråga, och hoppas att det kan leda till fortsatta diskussioner.
– Vi väntar på diskussionerna kväll och hoppas att de blir givande, säger Magdalena Stadler.
Handlingen som skickades in till Karnevalsorganet från AF och KK kom in för sent, och kommer därför inte att behandlas som en beslutspunkt under måndagens organ. Organet, där även karnevalskommittén inför karnevalen 2014 ska tillsättas, börjar 18:30 på Palaestra.
Vad tycker du? Kommentera på Lundagard.se