Under onsdagen öppnar både Medicinska föreningen och Lunds naturvetarkår dörrarna för arbetsmarknadsdagar – hundra meter ifrån varandra.
På studera.nu kan den vetgirige studenten spana in hur arbetsmarknadsutsikterna ser ut för olika studieval. ”Medelsvårt” är beskedet som lämnas till naturvetarna.
Men för att möta utmaningarna som den nyutexaminerade studenten kan få, arrangerar Naturvetarkåren Luna under morgondagen en arbetsmarknadsdag.
– Vi vill att företagsrepresentanterna ska berätta om hur de tog sig in som naturvetare på jobbet, säger en av arrangörerna, Elin Hultin Eriksson.
– Vårt största problem är att vi har fått ett rykte om oss att inte kunna prata för vår kompetens i konkurrens med andra yrkesgrupper, som civilingenjörer exempelvis. Det vill vi komma runt genom att bland annat bjuda in till CV workshops.
Framtidsutsikterna ser mörkast ut för biologer, som det ser ut att bli ett överskott på inför kommande år.
– Jag var själv sugen på att läsa till biolog, men valde Geologi då det ska vara så svårt att få jobb som biolog. Men vi har satsat just på att bjuda in biologer i olika branscher för att dessa ska berätta om hur de tog sig dit, säger Elin Hultin Eriksson.
Men den främsta arbetsplatsen för naturvetare ser enligt statistiken ut att bli på högskolan. Enligt Universitetskanslersämbetet stannade 20 procent av männen och 16 procent av kvinnorna 2010 kvar i tjänst som Universitets- och högskolelärare.
– Vi har tidigare arbetat med doktorandkvällar för att studenter ska få tillfälle att ställa frågor och höra mer. I morgon ska vi även hålla en doktorandträff på engelska för de internationella studenterna, säger Elin Hultin Eriksson.
Är det något som saknas på Atlas då? Ja, inför nästa år skulle Elin Hultin Eriksson vilja öppna upp för fler workshops med de besökande företagen.
– Det är ett bra tillfälle att lära känna representanterna närmre, säger hon.
Under onsdagen arrangeras också Corpus laborans, en arbetsmarknadsdag för studenterna vid medicinska fakulteten på BMC, hundra meter från astronomihuset där Altas håller till.
– Vi hoppas att studenterna tar en tur mellan husen, det finns potentiella arbetsgivare på båda platserna, säger Medicinska föreningens vice ordförande Anders Törnkvist.
På Corpus laborans blir fokuset riktat främst mot studenternas sommarjobbsmöjligheter.
– Ja, studenterna i sista terminen har redan fått söka sina AT-tjänster, så vi riktar oss främst till att visa upp vilka möjligheter det finns till sommaren.
Några personliga favoriter bland arbetsgivarna?
– Nej, egentligen inte. Men vi vet att det är många av medicinstudenterna som sommarjobbar i Norge, och den största arbetsgivaren där kommer förbi på besök vilket säkert kommer att uppskattas, säger Anders Törnkvist.
Spana in schemat för dagen här och här.