Med nästan ängsligt tydlig pedagogik vaggas läsaren in i kursboken ”Politisk teori”. Där får du ta del av begreppsapparaten som navigerar dig rätt i de värdeladdade middagssamtalen, skriver Linus Gisborn.
Jämlikhet är ju otroligt bra. Rättvisa alltid eftersträvansvärt: rättvis skolgång, rättvis sjukvård och rättvis a-kassa. Rättvisemärkta bananer smakar mer än de som odlas av Dole. Och yttrandefriheten? Den är av yttersta vikt för en riktig demokrati. Men vad betyder egenligen alla dessa ord?
I en antologi från 2010 förmedlas nyanser och motsättningar hos en rad begrepp vi ofta tar för givet. Är ”rättvisa” att allting ska fördelas lika, eller är det alla kan agera utifrån lika möjligheter? Forskare från hela Sverige står som medförfattare och ger fullgoda verktyg till aktiva reflektioner över vad ”det goda livet” kan vara för någonting och om jämlikhet verkligen är så positivt som vi vill tro.
Rädd för att inte hänga med? Var inte orolig – detta är ett läromedel svårt att gå vilse i. Strukturen är nästan ängsligt pedagogisk. Alla begrepp diskuteras utifrån fyra stycken på förhand bestämda rubriker, halva boken fokuserar på begreppsbetydelser medan den andra halvan använder begreppen i diskussioner utifrån teman som ”det mångkulturella samhället” eller ”manliga maktordningar”.
Ett läsvärt och allmänbildande politiskt läromedel som hjälper dig att navigera rätt i värdeladdade middagssamtal om migrationspolitik eller i politiska diskussioner om könskvotering.