På jakt efter hongkongesiska studenter

Lunds universitet deltar regelbundet i stora internationella utbildningsmässor över hela världen. För att upprätthålla den globala lärandemiljön måste universitetet ”rekrytera” internationella studenter. Lundagård följde med LU på utbildningsmässa i Hongkong.

 

Utanför på trottoaren sitter kvinnor med heltäckande dräkter i färgglada kulörer och läser böcker på sanskrit och dricker té. Solen och den 25-gradiga värmen ramar in söndagen som många Hongkongbor spenderar i Victoria Park. Tvärs över gatan svalkas kostymklädda män och kvinnor med kavaj av luftkonditioneringen på Central Library.

Det pågår utbildningsmässa i Hongkong, närmare bestämt European Higher Education Fair med femtio utställare från universitet i bland annat Spanien, Italien och Schweiz. Storbritannien är så pass populärt mål för intresserade studenter att de får anordna en egen utbildningsmässa. Och det är i konkurrens med tungviktare som Oxford och Cambridge som Lunds universitet konkurrerar om de rika Hongkongstudenterna som vill läsa en master utomlands.

– Det är väldigt många föräldrar som kommer till mässan. De planerar sina barns skolgångar fem-tio år framåt i tiden och vill redan nu undersöka om de kan läsa en master i Sverige, säger Rickard Stenelo, biträdande sektionschef på sektionen Externa Relationer vid Lunds universitet.

Han och kollegan Johan Gunnarsson, internationell rekryteringskoordinator på universitet, står i montern med affischer och informationsblad om Lunds universitet. Även Linnéuniversitet är på plats i sin gula monter och tillsammans med Svenska institutet representerar de tre Sverige på mässan.

– Vi har inget direkt samarbete med de andra lärosätena, men vi hjälps åt under mässan och slussar intresserade studenter vidare om de är intresserade av ett program som Lunds universitet inte erbjuder, säger Rickard Stenelo.

Antalet besökare under söndagseftermiddagen är relativt lågt och utställarna får fler tillfällen att prata med varandra än med intresserade studenter. Kanske ligger förklaringen i att det är en solig helgdag, kanske beror det på att konkurrens från de brittiska universiteten är mördande. Men de studenter med föräldrar som kryssar fram bland utställningsmontrarna just denna dag verkar ha som primärt mål att komma till Europa.

– Jag är här med min bror och letar efter utbildning till honom. Han är inte så bra på engelska, så jag följer med och tolkar åt honom, säger Rosela Ng, 19 år från Hongkong som läser Childhood education.

– Jag funderar också själv på att åka till Sverige och läsa en master, för jag har hört att landet är väldigt vackert och att ni kan prata bra engelska. Det viktigaste för mig när jag söker masterutbildning är att undervisningsspråket är på engelska och att jag kan söka stipendier, säger hon.

Men det är inte bara färska studenter som besöker mässan. Onyee Cheng, 24 år, var på utbytestermin i Lund våren 2012 och förälskade sig i staden. Nu kollar hon på möjligheterna att åka tillbaka och läsa en master i lingvistik.

– Jag älskade verkligen miljön och jag fick lära känna många svenska vänner. Det var stor skillnad mellan Lund och mitt universitet här i Hongkong, vilket var en nyttig erfarenhet. I Lund studerar man mer självständigt och lämnar in dina uppsatser. Vid HKU guidar de dig mera och som student blir du mer passiv i ditt lärande.

Förutom utbildningsmässan ska delegationen från Lunds universitet även besöka Asia-Pacific Association for International Education i Hongkong, som är en konferens där universitetet träffar partneruniversitet och diskuterar bland annat utbytesprogram för studenter. Dessutom anordnar generalkonsulatet i Hongkong ett mingel där utbytesstudenter och alumner från Lunds universitet bjuds in. Avslutningsvis flyger Johan Gunnarsson och Rickard Stenelo via Peking och Bangkok för att träffa intresserade masterstudenter och hålla intresset för Lunds universitet vid liv.

– Vi i Sverige har en stor konkurrensnackdel gentemot andra universitet i Europa eftersom antagningsbeskedet kan dröja upp till 100 dagar. I vissa anglosaxiska länder kan de sökande få antagningsbesked redan efter en vecka, medan de masterstudenter som vill till Sverige söker i oktober och får svar i mars, säger Johan Gunnarsson.

– Helst skulle det vara en löpande antagning där den sökande får besked efter en månad. Nu måste vi hålla intresset vid liv under en längre tid för att de inte ska välja ett annat universitet i väntan på besked, säger Rickard Stenelo.