Sexuellt ofredande i Lund, men ok i Paris

- in Krönikor

Det som är mest intressant med att resa är att betrakta. Men hur mycket lär vi oss på köpet? En jetlaggad Christian Carkani ger sig på tendensen att förändra beteende efter plats. 

 

Det som är mest intressant med att resa är att betrakta. Häromdagen kom jag hem från ett besök i Paris. En sak som omedelbart slår mig är att det som räknas som social konvention i Paris skulle innebära sexuella trakasserier här hemma.

Vad talar jag om? Kindpussandet, naturligtvis. Det är helt hysteriskt och den största hysterin står svenskarna för. Smålänningar, stockholmare och skåningar pussar så att saliven skvätter. Det börjar när högerfoten sätts i marken på Challe Gål -flygplatsen och sedan pågår kindpussandet– ibland med nästintill okända – tills vänsterdojjan landar på svensk mark igen.

Jag bara leker med tanken på att gå fram till en knappt bekant student i Lund och leverera pussar. Det hade tisslats och tasslats om mig i korridorerna, det är säkert. Jag kanske inte hade blivit polisanmäld men absolut ansetts vara en obskyr snubbe.

Men fenomenet med ett förändrat beteende beroende på en ny miljö är inte ovanligt. Jag tänker på vänner som flyttat till Estocolmo och efter två månader återvänder till Malmö för ett besök. ”Tjabba, heeej!!!”. På värsta 08-imitationsdialekten… Visst påverkas man av miljön, och språket, men inte fan går det på ett kvartals häng på Södermalm.

För den delen har jag varit med om personer som ändrat skånsk dialekt på tågresan mellan Malmö och Lund. Om man nu ska kalla lundensiskan för skånska, vill säga. Sociokulturell quick fix på tio minuter. Fascinerande fenomen.

Jag kan förresten inte låta bli att tänka på svenskar som kommer hem efter Thailandsresor. ”Alla var sååååå trevliga i Thailand”.

Tacka fan för det. Service är stålar, är nyckel till att ge ungarna mat, tak och utbildning. Jag skulle också slicka arsle allt vad jag orkade.

Förresten är svenskar usla på att ge dricks. Undrar vad det beror på. Många borde inte få god service, om du frågar mig. Utan en kurs i vett och etikett i den stora världen, utanför Mönsterås kommungräns.

Shit, vad gnällig jag är i dag. Jetlaggad mellan Paris och Köpenhamn? Får nog gå och lägga mig tidigt.

Detta är din helg

Fredagkväll. Hand i hand med tösen och gå raka vägen till Sf-bio. Slå er ner på de mjuka stolarna i bio-mörkret och se den stilrena filmen om Anna Karenina. Stor sannolikhet att det blir en kyss i mörkret. Frågan är av vem?

Lördagkväll. Ta en sväng till systemet innan stängningsdags. Bege dig till en förfest i kvarteret och dingla iväg till Lunds nation vid eftersläppet på Finnfesten eller boka ett bord på Wasabi och bjud tjejen/killen på utsökt sushi.

Söndag. Ställ dig upp i din präktiga glans.  Är du skåning – passa på och åk in till föräldrarna – i bästa fall saknar dem en. Ett annat alternativ kan vara att uppemot 11: 00 bege sig till Tages Söndagsbrunch på Östgöta nation.