Feminismens afton

Feminismens afton

- in Studentliv
7
@Annika Skogar
Bildspel: Lukas Norrsell

Sedan länge utsåld. Väldigt eftertraktad. Men levererade gårdagens Studentafton det som utlovats – “En överlevnadsstrategi för kvinnor”?

 

Det är vårens första ljumna aprilkväll. På uteserveringarna kring Lundagård sitter unga kvinnor med en biljett till Studentafton i fickan. Tjejer som under 2000-talets början var högstadieskolornas jämställdhetsombud, som lyssnade på Marit Bergman och som alltid kämpade i motvind.

Som senare flyttade till Lund, fick teori till sina argument men som ändå kämpade i motvind, fast nu mer subtilt.

I kväll är det deras kväll och när klockan slår sju i en fullsatt Stora Salen är de på plats och stämningen är som våren – pirrig, uppslupen och redo att ätas utan kompromisser. I kväll ska de få lyssna på Sveriges feministiska elit. Och när trion tågar in till tonerna av Beyoncés ”Run the world (Girls)” vill jublet inte tystna.

”Här har vi inte tid med the basic, fattar ni inte få ni fan fråga grannen”.  Kakan Hermansson har tagit plats på scenen jämte Gudrun Schyman och Nour El-Refai. Dom är trötta på att tjata, vill ta det feministiska samtalet till en ny nivå.

Kvällens första punkt blir kvinnohatet och hur det finns i allt, inte bara våldtäkter och misshandel. Prorektor Eva Wiberg får sig exempelvis en känga om sitt uttalande om kvotering . Om kvotering skulle vara förnedrande, vad är det då inte att leva i ett patriarkalt samhälle? Samtalet går i full fart, Hermanssons radikalism kombineras med Schymans rutin och El-Refais ironi. Men även den som var jämställdhetsombud i sjuan kan nog ha svårt att hänga med i svängarna.

Vad säger de där framme, kan killar vara feminister eller inte?

Det blir frågestund. ”Ställ bra frågor för fan”. Första frågan anses okej, svaret blir långt och personligt. Den andra får underkänt, för den kommer från mannen som finns i alla sammanhang.

Han med en lång utläggning och oklar fråga. Olyckligtvis lyckas han också klämma in både evolutionsteori, rasåtskillnad och sexism. Publiken gör kräkljud. Hermansson fräser. Den vilsne mannen bemöts med förlöjligande och förakt. Ikväll finns det inte plats för avvikande åsikter. Ikväll ska vi alla tycka samma.

Efter några minuter av upprördhet är det dock dags att återgå till systerskap, jävlar anamma och konsensus. El-Refai snurrar ivrigt i stolen. Hermansson halvligger bekvämt i sin. Publikens kinder är röda av syrebrist men trots det går det inte att ta miste på den tacksamhet som de rungande applåderna förmedlar när sista frågan är besvarad. I kväll fanns ingen motvind, inget utrymme för de som tvivlar. När autografjägarna fått sitt ler Schyman segervisst: ”Hur det gick? Jag tror mitt parti fick många nya röster ikväll faktiskt”.

Utanför fönstret faller ett stilla aprilregn. Vid cykelställen står unga kvinnor och pratar ivrigt: ”Alltså pepp, jag kände så mycket pepp”. Lite längre bort finns också de andra som applåderade av bara farten: ”Jag fattar inte helt, kände mig som en förrädare, jag gillar ju killar oavsett vad dom säger”.

 

Fakta

[checklist]

Studentafton är ett utskott i Akademiska Föreningen som arrangerat debatter och samtal sedan 1905.

 • Nästa afton är på torsdag den 18 april då de gästas av Prins Manvendra Singh Gohil.

[/checklist]

 

 

Facebook Comments

7 Comments

 1. Eller ”henens” afton om man så vill uttrycka det.

 2. ” Ikväll finns det inte plats för avvikande åsikter. Ikväll ska vi alla tycka samma.”

  Det är nog inte bara ”ikväll” som de vill det:

  http://aktivarum.wordpress.com/2013/03/25/reform-rapporten-fascistoida-tendenser-inom-feminismen/

 3. Jag gick till Studentafton med förväntningar om att jag skulle gå därifrån och känna mig delaktig i en stor rörelse och få nytt engagemang för mitt arbete med likabehandlingsfrågor, men istället lämnade jag upprörd och arg. Jag kan inte känna att jag har mycket gemensamt med dessa kvinnor och vet inte heller om jag önskar att jag hade det. Det sätt de behandlade en person i publiken på var endast respektlöst och satte dem själva i en negativ dager. Det är en del av demokrati att även om man ogillar någons åsikt har man respekt för deras rätt att ha den och bemöter den på ett sakligt sätt utan härskartekniker såsom förlöjligande. Påstod de verkligen att manshat var något positivt? Hur kan någonsin något positivt komma ur hat? Hur ska vi kunna skapa ett bättre samhälle tillsammans om vi går runt och hatar varandra? Det är strukturerna, normerna och beteenden vi borde hata, inte människorna i sig. Jag har arbetat mycket med likabehandlingsfrågor på LTH och har i alla år kämpat med att förklara att genusvetenskap inte är ett ämne där man hatar män och att det har oerhört viktiga saker att bidra med till ingenjörsutbildningen. Det är tack vare den typen av retorik som användes under det här samtalet som det kommer dröja länge innan genus och normkritik blir en del av ingenjörsutbildningarna och jag kan verkligen inte förstå hur det leder till ökad jämställdhet?

  1. Jag håller precis med dig. Kom dit med höga förväntningar på mina favoritfeminister, men gick där ifrån mycket besviken. I alla fall på Hermansson. Inte bara att jag kände som du: manshat är bra? lägg av, det är strukturer och inte människor vi ska hata. utan också att Hermanssons beteende oupphörligt gick stick i stäv med hennes uttalade värderingar om systerskapets starka betydelse. Varför ska hon då hålla på att avbryta de andra kvinnorna/systrarna på scen hela tiden och använda (manliga?) härskartekniker på både männen och kvinnorna som ställde frågor? Det kändes bara destruktivt. Behållningen var Gudrun som styrde upp med pepp pch pedagogik när det blev både barnsligt och väl hatiskt stämning.

   1. Gudrun är generellt en mycket kompetent politiker. Förutom några övertramp beträffande att alla-män-är-talibaner-debatten så är det bara på det personliga planet (tråkigt nog) som journalister lyckats angripa. Det fanns en anledning till att (v) hade mycket stor framgång med henne som partiledare på 90-talet. Hon beskrev en politisk modell med tillhörande verklighetsbeskrivning som höll även vid närmare granskning.

    Med feministiskt initiativ kom hon dock att associeras med personer som, till skillnad från henne inte tänkt och förstått ett steg till. Vad som verkligen hindrar (fi) från att fullt ut tas på allvar är deras inställning till kvotering. Inom det området avfärdar partiet kategoriskt allt som inte talar till deras egna inställnings fördel, vilket medför att att andra lätt avfärdar allt vad de har att säga.

    När stora delar av (fi) beter sig så som föredragshållarna gjorde på denna studentafton så kommer det bli ett marginaliserat parti. För individer som tänker själva kommer det att vara lätt att bara avfärda dem som oinsatta, extremister eller rent av som talibaner inom sitt område. De har så mycket fakta och sakligt som talar till deras fördel. Istället för att bara skrika högt borde de metodiskt och fyndigt poängtera denna fakta. Ständigt återkomma till det sakliga, och samtidigt inte förneka fakta som talar emot dem. De har så mycket rätt, men att likt ett 3-årigt barn som vill ha uppmärksamhet bara skrika högt är inte att öppna upp för en seriös dialog. Det är att vilja föra monolog, och när varje kritik av dem tas som en inteckning på att ”vi har minsann rätt” så inger det inget stort förtroende, ens i de sakfrågor där fakta talar till deras fördel.

 4. ”Han med en lång utläggning och oklar fråga. Olyckligtvis lyckas han också klämma in både evolutionsteori, rasåtskillnad och sexism. Publiken gör kräkljud. Hermansson fräser. Den vilsne mannen bemöts med förlöjligande och förakt. Ikväll finns det inte plats för avvikande åsikter.” Alltså, när avvikande åsikter innebär evolutionsteori, rasåtskillnad och sexism så tycker jag faktiskt bara att det är jävligt skönt när det inte får plats. Jag tycker till och med att vi skulle kunna börja tillämpa det mer. Fräs och kräks på sexisterna, inte bara igår kväll.

  1. Om du var där skulle det vara intressant att veta vilka avvikande åsikter som det fanns plats för och inte bemöttes med kräkljud och förakt?

Comments are closed.

You may also like

Studentafton med internationell utblick

Utrikesminister Margot Wallström gästade under måndagskvällen Studentafton för