Ska studenter kunna avbeställa Lundagård? Den frågan ställer sig en namninsamling som just nu är igång på Facebook. Det är en miljö- och valfrihetsfråga, menar Richard Simko, initiativtagare till namninsamlingen.
I dagarna avslutas en namninsamling på Facebook som vill att det ska vara valfritt för studenter att få Lundagård hemskickad. Richard Simko är studenten som ligger bakom namninsamlingen.
– Jag har pluggat i fyra år men aldrig läst tidningen, säger han.
– Jag tycker det vore bättre om alla får lov att välja själva om de vill ha tidningen, då går det samtidigt att spara på miljön.
Namninsamlingen har än så länge fått ihop 1 300 signaturer. Är samtliga av dessa studenter vid Lunds universitetet så motsvarar det cirka fyra procent av studentunderlaget.
Tora Törnquist är ordförande för Lunds univeritets studentkårer (Lus) som äger tidningen. Hon avvaktar nu resultatet från namninsamlingen.
Hur kommer Lus ställa sig till insamlingen?
– Det vet vi naturligtvis inte än. Vi har själva inte blivit kontaktade om det här och inte tagit upp det till en formell diskussion. Vi kan dock inte i dagsläget se någon anledning att stoppa totaldistributionen.
Det finns flera skäl till varför Lundagård skickas ut till alla studenter.
– Beslutet grundar sig i att Lundagård anses vara en viktig service till studenterna, säger Tora Törnquist.
– Det är också en av få medier som granskar studentlivet. Sen handlar det om rent interna skäl eftersom det förenklar administrationen med utskick till alla studenter.
Hon ställer sig positiv till miljöinitiativet och nu överväger Lus vilka alternativ som finns till hands för att ställa om till en grönare distribution av Lundagård.
– En aspekt vi tycker är intressant är miljöfrågan. Vi har diskuterat om det är möjligt att klimatkompensera för tidningarna, och att få hjälp med det genom tryckeriet. Vi ser över det nu, säger Törnquist.
I dagarna kommer namninsamlingen att avslutas och skickas till Lus. Richard Simko hoppas att frågan kommer att lyftas upp på dagordningen.
– Jag hoppas att frågan ska tas upp och diskuteras. Det finns ett uppenbart stöd, säger Simko.